ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο Ε.Μακρόν κερδίζει νέους συμμάχους και τις δημοσκοπήσεις

Γαλλία: Ο Ε.Μακρόν κερδίζει νέους συμμάχους και τις δημοσκοπήσεις
REUTERS/Stephane Mahe

Ακόμη ένας σημαντικός σύμμαχος του Φρανσουά Φιγιόν τον εγκατέλειψε μεταπηδώντας στο «στρατόπεδο» του Εμανουέλ Μακρόν.

Συγκεκριμένα πρόκειται για υφυπουργό Αθλητισμού Τιερί Μπραγιάρ, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του αυτή ένα μήνα πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου. «Αποφάσισα να στηρίξω τον Εμανουέλ Μακρόν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών», έγραψε ο Μπραγιάρ στο Twitter.

Την ίδια ώρα, και ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν θα ανακοινώσει ότι υποστηρίζει επίσης τον Μακρόν, σύμφωνα με την εφημερίδα Ouest-France.

Ο Μακρόν αναμένεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να επικρατήσει της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Μαϊου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive για λογαριασμό της France Televisions, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Μακρόν φέρεται να εξασφαλίζει το 26% στον πρώτο γύρο και η Λεπέν το 25%.

Τα ποσοστά τους παραμένουν ίδια από την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πριν από δύο εβδομάδες παρότι αυτή πραγματοποιήθηκε μετά την πρώτη τηλεμαχία της Δευτέρας μεταξύ των κυριότερων υποψηφίων.

Ο συντηρητικός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν φέρεται να εξασφαλίζει το 18%, δύο ποσοστιαίες μονάδες κάτω, ενώ το ποσοστό του αριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν ανήλθε σε 13,5% ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ποσοστό του υποψηφίου των κυβερνώντων σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν (12,5%).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Μακρόν θα αναδειχθεί νικητής στο δεύτερο γύρο με 65% έναντι 35% της Λεπέν--ποσοστό όμοιο με πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Μπραγιάρ είναι το δεύτερο μέλος της κυβέρνησης Ολάντ, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Μακρόν. Πριν από λίγες μέρες σε ανάλογη απόφαση προέβη η υπουργός Βιοποικιλότητας Μπαρμπαρά Μπομπιλί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ