ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για την κατάργηση του Obamacare

ΗΠΑ: Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για την κατάργηση του Obamacare
REUTERS/ CARLOS BARRIA

Αναβλήθηκε η ψηφοφορία που προβλεπόταν να διεξαχθεί την Πέμπτη για την κατάργηση του λεγόμενου Obamacare και την αντικατάστασή του από ένα νέο σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης, καθώς οι διχασμένοι Ρεπουμπλικάνοι, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ικανό αριθμό ψήφων, παρά τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ για να εξευρεθεί συμβιβασμός.

Η αναβολή της ψηφοφορίας χαρακτηρίζεται από πολιτικούς αναλυτές βαρύ πλήγμα για τον πρόεδρο και τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, καθώς αυτή ήθελαν να είναι η πρώτη μεγάλη «επιτυχία» της θητείας του.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, έπειτα από μια σειρά αντιφατικών και αλληλοαναιρούμενων δηλώσεων, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι «η ψηφοφορία θα γίνει την Παρασκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ψηφίσουμε στις τρεις το πρωί», εκφράζοντας τη «βεβαιότητά του» ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί.

Αλλά ο Κέβιν Μακάρθι, ο δεύτερος στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε αντιθέτως ότι αυτό που θα αρχίσει αύριο θα είναι η συζήτηση επί του νομοσχεδίου, παραδεχόμενος ότι ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες ψήφοι σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

Η αναβολή της διαδικασίας, λόγω των όλο και πιο ηχηρών φωνών διαφωνίας στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, καταγράφεται παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ έριξε όλο του το βάρος πίσω από αυτόν τον νόμο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας.

Ο νόμος βάλλεται πανταχόθεν, με Ρεπουμπλικάνους να διαμαρτύρονται διότι η ασφάλιση υγείας και η περίθαλψη δεν ιδιωτικοποιούνται πλήρως και δημοκρατικούς αλλά και αναλυτές να προειδοποιούν πως θα αφήσει εκατομμύρια Αμερικανούς –αν όχι πολλές δεκάδες εκατομμύρια– χωρίς ασφάλιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ