ΚΟΣΜΟΣ

Εννέα συλλήψεις για την επίθεση στο Λονδίνο

Εννέα συλλήψεις για την επίθεση στο Λονδίνο
REUTERS/Darren Staples

Οι βρετανικές αρχές έχουν προχωρήσει στις συλλήψεις δύο ακόμη ατόμων στο πλαίσιο ερευνών για την επίθεση έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο όπου ο 52χρονος δράστης που έχει ταυτοποιηθεί ως Χαλίντ Μασούντ σκότωσε τέσσερα άτομα και τραυμάτισε σαράντα. Όπως έγινε επίσης γνωστό, το όνομα που είχε ο δράστης κατά τη γέννησή του είναι 'Αντριαν Ράσελ 'Ατζαο.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ανώτατος αξιωματούχος της βρετανικής αστυνομίας, εννέα άτομα έχουν τεθεί συνολικά υπό κράτηση, ενώ οι αρχές προσπαθούν αν διαλευκάνουν αν ο Μασούντ δεχόταν εντολές από κάποιο άλλο πρόσωπο, καθώς το Ισλαμικό κράτος ανέλαβε επίσημα την ευθύνη, λέγοντας πως ο δράστης ήταν ένας από τους στρατιώτες του ISIS.

Ποιός είναι ο μακελάρης του Λονδίνου

Ο Μασούντ γεννήθηκε στο Κεντ στο νοτιοανατολικό Λονδίνο και διέμενε στην κεντρική Αγγλία, σύμφωνα με τις αρχές.

«Ο Μασούντ δεν βρισκόταν στο στόχαστρο καμίας έρευνας στην παρούσα φάση και δεν υπήρχαν πληροφορίες από πριν σχετικά με την πρόθεσή του να διαπράξει μια τρομοκρατική επίθεση» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση.

«Εντούτοις, ήταν γνωστός στην αστυνομία κι είχε εκδοθεί σε βάρος του μια σειρά καταδικαστικών αποφάσεων κατά το παρελθόν για επιθέσεις, μεταξύ αυτών για τις κατηγορίες της πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών, της κατοχής επιθετικών όπλων και της διατάραξης της δημοσίας τάξης».

Δεν είχε καταδικαστεί για καμία κατηγορία που σχετίζεται με τρομοκρατία, τονίζεται.

Σύμφωνα με την αστυνομία η πρώτη του καταδίκη ήταν τον Νοέμβριο του 1983 για φθορά ξένης περιουσίας και η τελευταία του ήταν τον Δεκέμβριο του 2003 για κατοχή μαχαιριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δράστης ήταν καθηγητής αγγλικών, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, ενώ ήταν ο ίδιος ήταν και πατέρας τριών παιδιών.

Πρόσωπο – κλειδί η γειτόνισσα του δράστη

Πως έφτασαν όμως οι αρχές στην ταυτοποίηση του δράστη; Μία 45χρονη γυναίκα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ταυτοποίηση του μακελάρη του Λονδίνου.

Πρόκειται για την Ιβόνα Ρόμεκ, την γειτόνισσα του Χαλίντ Μασούντ στην πολυκατοικία του Μπέρμιγχαμ, όπου έμενε μαζί με τη σύζυγο και το παιδί του και κατάφερε να τον αναγνωρίσει γρήγορα και εύκολα από τις φωτογραφίες.

«Έπαθα σοκ μόλις είδα τις φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα από την επίθεση στο Λονδίνο», δήλωσε η γειτόνισσα του δράστη στον Guardian.

«Δεν ήξερα το όνομα του, είχε έρθει στην πολυκατοικία πριν από λίγους μήνες, αλλά τον έβλεπα κάθε μέρα. Ήταν ήρεμος, δεν δημιουργούσε ποτέ πρόβλημα και απασχολούταν πολλές ώρες της ημέρας με τον κήπο» τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ