ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για την κατάργηση του Obamacare

ΗΠΑ: Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για την κατάργηση του Obamacare
REUTERS/ CARLOS BARRIA

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους Ρεπουμπλικάνους να αποσύρουν το νομοσχέδιό του για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας που στόχευε στην κατάργηση του Obamacare, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, σύμφωνα με μια πηγή του Κογκρέσου.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν "μίλησε με τον πρόεδρο στις 15.00 σήμερα και ο πρόεδρος ζήτησε από τον (Πολ Ράιαν) να αποσύρει το νομοσχέδιο" επιβεβαιώνεται από την ίδια πηγή.

Τα 430 στελέχη της Βουλής των Αντιπροσώπων (193 Δημοκρατικοί και 237 Ρεπουμπλικάνοι) επρόκειτο να ψηφίσουν λίγο μετά τις 21.30 ώρα Ελλάδας. Όμως ο αριθμός των Ρεπουμπλικάνων που διατύπωσαν την αντίθεσή τους υπερέβη τους 30, ενώ οι Δημοκρατικοί αντιτίθενται πλήρως.

«Βρισκόμασταν πολύ κοντά» δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο, εκφράζοντας την «απογοήτευσή» του και επισημαίνοντας ότι «εξεπλάγη λίγο».

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Αμερικανικού Κράτους τόνισε ότι το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κατάφεραν να καταργήσουν και να αντικαταστήσουν το Obamacare, το νόμο που υπέγραψε το 2010 ο Μπαράκ Ομπάμα, θα βελτιώσει τελικά τις πιθανότητες να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος υγείας και ασφάλισης όταν τελικά οι Αμερικανοί υποστούν τις συνέπειες των υψηλότερων κοστών και των λιγότερων ασφαλιστικών εταιρειών.

«Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σε πολιτικό επίπεδο είναι να αφήσουμε το Obamacare να εκραγεί» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου ήταν μία από τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ