ΚΟΣΜΟΣ

Η Ώρα της Γης: Σήμερα σβήνουν τα φώτα

Η Ώρα της Γης: Σήμερα σβήνουν τα φώτα
REUTERS/Michalis Karagiannis

Οι πολίτες όλου του κόσμου καλούνται σήμερα, 25η Μαρτίου, να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα προκειμένου να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος.

H Ώρα της Γης (Earth Hour) «γεννήθηκε» το 2007 στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα. Η πρωτοβουλία ανήκε στην περιβαλλοντική οργάνωση WWF και τη διαφημιστική εταιρεία Leo Burnett.

Το 2017 η Ώρα της Γης θα λάβει χώρα από τις 8:30 μ.μ. έως τις 9:30 μ.μ. της 25ης Μαρτίου.

H1

(Πηγή: Reuters)

«Ξεκινήσαμε την Ώρα της Γης το 2007 να δείξουμε στους ηγέτες ότι οι πολίτες ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή. Αυτή η συμβολική στιγμή είναι σήμερα ένα παγκόσμιο κίνημα ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον που υπενθυμίζει πόσο πολύ μετράει το βάρος των πολιτών», δήλωσε ο Σίνταρθ Ντας, διευθυντής της Earth Hour.

Κάθε είδους πρωτοβουλία ανακοινώνεται σήμερα στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, στις 20.30' (τοπική ώρα), από το Μπουτάν έως την Ουγγαρία: συναυλία υπό το φως των κεριών στη Λισαβόνα, μαραθώνιος 5 χλμ. στη Σιγκαπούρη με χιλιάδες δρομείς που θα συγκεντρωθούν στο σημείο εκκίνησης με τη δύση του ήλιου, δενδροφυτεύσεις στην Τανζανία, αγρυπνία και άναμμα 10.000 λαμπών πετρελαίου στην Παγόδα Σβενταγκόν στη Ρανγκούν της Μιανμάρ.

h2

(Πηγή: Reuters)

Όπως είναι πλέον παράδοση, πολλά μνημεία θα σβήσουν τα φώτα τους: Το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ στη Νέα Υόρκη, οι πυραμίδες στην Αίγυπτο, το Κρεμλίνο, η Όπερα του Σίδνεϊ, η Ακρόπολη, το Μπιγκ Μπεν και το βρετανικό κοινοβούλιο, το Μπλε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη και γέφυρες πάνω από τον Βόσπορο, ουρανοξύστες στο Χονγκ Κονγκ, ο πύργος Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και ο Πύργος της Πίζας, η Αλάμπρα στη Γρανάδα, το ραδιομέγαρο της κινεζικής τηλεόρασης στο Πεκίνο...

Στο Παρίσι, τα φώτα του Πύργου του Άιφελ θα σβήσουν παρουσία προσωπικοτήτων και πρωταθλητών, πρεσβευτών της υποψηφιότητας της γαλλικής πρωτεύουσας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Δημαρχεία θα σβήσουν επίσης τα φώτα τους στην Καγιέν και στη Νέα Καληδονία.

h3

(Πηγή: Reuters)

Ο καθένας χωριστά μπορεί τέλος να υποστηρίξει από απόσταση το παγκόσμιο κίνημα αυτό μέσω Facebook και της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.earthhour.org/climateaction, με αναρτήσεις για το θέμα αυτό και ευρύτερα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται με πρωτοφανή ρυθμό, υπό την επίδραση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα οποία δημιουργούνται σε μεγάλο βαθμό από την καύση των ορυκτών καυσίμων (φυσικό αέριο, άνθρακας, πετρέλαιο).

h4

(Πηγή: Reuters)

Το 2016 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, σηματοδοτώντας το τρίτο συνεχόμενο ετήσιο ρεκόρ θερμότητας. Ένα γεγονός πρωτοφανές από το 1880 που άρχισε η καταγραφή των θερμοκρασιών.

h5

(Πηγή: Reuters)

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ