Χιλιάδες διαδηλωτές στη Ρώμη που ζητούν μία άλλη Ευρώπη (pics)
Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε τουλάχιστον έξι διαφορετικές διαδηλώσεις και πορείες που πραγματοποιούνται στην ιταλική πρωτεύουσα στο περιθώριο της 60ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων εξαιτίας του φόβου πρόκλησης επεισοδίων.
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους με κατεύθυνση το Κολοσσαίο φωνάζοντας υπέρ μιας ένωσης κρατών ελεύθερης από τείχη, από τη λιτότητα και τον ρατσισμό. Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα συνδικαλιστικών ενώσεων και οργανώσεων όπως η Greenpeace.

«Βρισκόμαστε εδώ για να ζητήσουμε μια Ευρώπη που δεν θα είναι εκείνη των τραπεζών και της γραφειοκρατίας αλλά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των φοιτητών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιοβάνι Ζανιέρ, 22 ετών, φοιτητής διεθνών σπουδών.

Στο ίδιο σημείο, στο Κολοσσαίο συγκεντρώθηκαν αργότερα σήμερα οι υποστηρικτές μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης. Πολλοί κρατούσαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μεταξύ τους βρίσκονταν και Βρετανοί που τάσσονται κατά του Brexit. Στα πανό τους αναγραφόταν το σύνθημα:
«Θα είμαστε πάντα Ευρωπαίοι»

«Είναι η 60η επέτειος μιας συνθήκης που υπογράφθηκε όταν ήμουν σε ηλικία 15 ετών. Είμαι παιδί του πολέμου και αυτό το μεγάλο ευρωπαϊκό κίνημα έγινε το δικό μου πολιτικό ιδεώδες» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κατρίν Σαστνέ, συνταξιούχος από το Παρίσι ηλικίας 74 ετών.

«Πιστεύουμε στην Ευρώπη επομένως επιθυμούμε να γίνει ένα σύνολο ενωμένων Κρατών» δήλωσε από την πλευρά του ο Σέρτζιο Ενρίκο, 77 ετών, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Φεντεραλιστικού Κινήματος, που ήρθε από τη Βερόνα μαζί με τη σύζυγό του.

Την ίδια στιγμή Ιταλοί πολίτες, υπέρμαχοι της εθνικής κυριαρχίας, συγκεντρώθηκαν σε ένα άλλο σημείο της πόλης κι ενώ μια διαδήλωση με το σύνθημα "Euro-stop" έχει προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα στο νότιο τμήμα του ιστορικού κέντρου.
Συνολικά, η νομαρχία ανακοίνωσε ότι αναμένει περίπου 30.000 διαδηλωτές να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, ενώ εκφράζονται φόβοι για επεισόδια.

Σήμερα το πρωί η ιταλική αστυνομία γνωστοποίησε ότι βρήκε στο εσωτερικό φορτηγών ρούχα με κουκούλες, αντιασφυξιογόνες μάσκες, μεταλλικές ράβδους, καπνογόνα. Τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί για την περίσταση.




Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με επιχορήγηση 17.500 ευρώ: Πώς θα υποβάλετε αίτηση
01:00
Σε λειτουργία τέθηκε το υποσύστημα Εργοσήμου ΟΓΑ μέσω e-ΕΦΚΑ - Ποιες οι νέες δυνατότητες
00:30
Περισσότεροι από 1700 Αφρικανοί πολεμούν για την Ρωσία στα μέτωπα της Ουκρανίας
23:59
ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις 27 Φεβρουαρίου και 24ωρη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου
23:49