ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία κάνει προπαγάνδα μέσω του Χόλιγουντ

Η Τουρκία κάνει προπαγάνδα μέσω του Χόλιγουντ
hurriyetdailynews.com

Η τουρκική προπαγάνδα μετακομίζει στο Χόλιγουντ υπό την μορφή κινηματογραφικών ταινιών όπως το φιλμ «Ο Οθωμανός Υπολοχαγός», που έκανε προ ημερών πρεμιέρα στις ΗΠΑ.

Κοινότητες Ελλήνων και Αρμενίων της Αμερικής έσπευσαν να καταγγείλουν την εν λόγω ταινία, καλώντας μάλιστα το κοινό να την μποϊκοτάρει. Γιατί; Διαβάστε προσεκτικά την πλοκή της ταινίας σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής»:

Μεταξύ 1914 και 1915, εν μέσω πυρών και χαρακωμάτων, μία νεαρή Αμερικανίδα (Χέρα Χίλμαρ) αφήνει πίσω τη βολή της οικίας της και, αψηφώντας τις φλόγες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ταξιδεύει στα βάθη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να «αλλάξει τον κόσμο» ως εθελόντρια νοσοκόμα. Εκεί, στο δρόμο από την Κωνσταντινούπολη προς το Βαν, ερωτεύεται έναν υπερήφανο, πλην γοητευτικό μουσουλμάνο αξιωματικό του οθωμανικού στρατού (Μίσιελ Χούισμαν), ο οποίος μάλιστα τη σώζει από σχεδόν βέβαιο θάνατο.

Την καρδιά της, ωστόσο, διεκδικεί και ένας άλλος... όμορφος, πλην χριστιανός Αμερικανός γιατρός (Τζος Χάρτνετ) που παίζει πιάνο. Οι αντίζηλοι συγκρούονται μέσα σε πελάγη συναισθηματικής φόρτισης, υπό το κυνικό βλέμμα ενός μεγαλύτερου σε ηλικία γιατρού (σερ Μπεν Κίνγκσλεϊ), που θα μπορούσε να λείπει καθώς δεν προσφέρει τίποτα στην πλοκή.

Και κάπου εκεί, στο ιστορικό φόντο, λαμβάνει χώρα και μία γενοκτονία (αυτή των Αρμενίων), η οποία ωστόσο δεν παρουσιάζεται ως γενοκτονία, ως συστηματική εξόντωση κατά συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων, αλλά πιο πολύ ως ένα... ατυχές, πλην αναπόφευκτο συμβάν στο πλαίσιο ενός πολέμου που έβλαψε το ίδιο Αρμενίους και Τούρκους.

maxresdefault

Τουρκική ανάγνωση

Κριτικοί κινηματογράφου είδαν πίσω από τον «Οθωμανό Υπολοχαγό» διαθέσεις ιστορικού αναθεωρητισμού και άρνησης – υποβάθμισης ενός ιστορικού γεγονότος, ενοχλητικού για την τουρκική ηγεσία, όπως είναι η Γενοκτονία των Αρμενίων. Διόλου τυχαία, μιλάμε για μία ταινία που αποτελεί τουρκική (συμ)παραγωγή. Και λέμε διόλου τυχαία, διότι το χρηματοδοτούμενο από Τούρκους φιλμ απηχεί πλήρως την τουρκική ανάγνωση της Ιστορίας.

Η Άγκυρα αναγνωρίζει μεν ότι σημειώθηκαν αγριότητες σε βάρος των Αρμενίων. Υποστηρίζει ωστόσο ότι επρόκειτο για περιστατικά μεμονωμένα που δεν έλαβαν χώρα στο πλαίσιο κάποιας συστηματικής, κεντρικά ενορχηστρωμένης επιχείρησης εξόντωσης. Υποστηρίζει επίσης ότι και οι Αρμένιοι διέπραξαν αγριότητες σε βάρος των Τούρκων πολεμώντας στο πλευρό των Σοβιετικών.

«Το μήνυμα μπορεί να προβάλλεται με τρόπο ήπιο και διακριτικό. Ο στόχος είναι, ωστόσο, σαφής. Πρόκειται για κατάφωρη άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Είναι μια προσπάθεια να κουκουλωθεί και να ξαναγραφτεί η Ιστορία» δηλώνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Ράφι Ορφάλι, πρόεδρος της Αρμενικής Νεολαίας Δυτικών ΗΠΑ, μιας εκ των παλαιότερων και μεγαλύτερων στον κόσμο οργανώσεων της αρμενικής διασποράς.

«Υπό το πρόσχημα της ουδετερότητας και της ψυχαγωγίας η τουρκική προπαγάνδα περνά στα μίντια και στην ποπ κουλτούρα. Τροφοδοτεί αυτό το νέο αφήγημα περί αμοιβαιότητας και κοινών βασάνων μεταξύ Αρμενίων και Τούρκων» συνεχίζει ο κ. Ορφάλι. Σύμφωνα μάλιστα με αυτόν, έχουν προηγηθεί και άλλες αναλόγως προβληματικές ταινίες. «Ένα άλλο φιλμ που χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για την προώθηση της τουρκικής προπαγάνδας ήταν ‘The Water Diviner’ που επιχείρησε να παρουσιάσει μία θετική εικόνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ