ΚΟΣΜΟΣ

Latuff κατά Ερντογάν με νέο σκίτσο

Latuff κατά Ερντογάν με νέο σκίτσο
twitter/ Carlos Latuff

Με ένα ακόμα επικριτικό σκίτσο για την Τουρκία και τον πρόεδρό της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «χτύπησε» ο γνωστός Βραζιλιάνος καρτουνίστας Carlos Henrique Latuff, με αφορμή το δημοψήφισμα στη χώρα στις 16 Απριλίου, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Στο σκίτσο, ο Ερντογάν απεικονίζεται ως συνοδηγός σε ένα περιπολικό όχημα, κάνοντας εκστρατεία υπέρ του «Ναι». Υποδεικνύει στον οδηγό-αστυνομικό, ο οποίος κρατάει το όπλο του στο χέρι, έναν οπαδό του «Όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα και αρχίζουν να τον καταδιώκουν. Την ίδια στιγμή, το πανό από πάνω τους αναφέρει: «Καλωσορίσατε στην τουρκική δημοκρατία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σκιτσογράφος με τη δουλειά του καταφέρεται εναντίον του Ερντογάν, επικρίνοντας τις «δημοκρατικές μεθόδους» του. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα για το πραξικόπημα στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, ο Ερντογάν αποτέλεσε πολλές φορές «πηγή έμπνευσης» για τον καλλιτέχνη. Με τα σκίτσα του απεικόνιζε τον Τούρκο πρόεδρο ως ηθοποιό του Χόλιγουντ και ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος, ύστερα από το οποίο, η φήμη του είχε εκτοξευτεί.

Άλλωστε, ο Λατούφ έχει παραδεχτεί ότι ο Ερντογάν έχει γίνει το τελευταίο διάστημα η «μούσα» του, κάτι το οποίο ανυπομονεί να το πει και σε εκείνον κατ’ιδίαν. Όπως έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις του, ο Ερντογάν αποτλεί από μόνος του μία καρικατούρα και του προσφέρει πολύ υλικό, ενώ σχεδιάζεται πολύ εύκολα.

Στο παρελθόν ο διάσημος σκιτσογράφος είχε σχεδιάσει αρκετά σκίτσα για την Ελλάδα και την οικονομική κρίση, πολλά από τα οποία είχαν πρωταγωνιστή τον Γιώργο Παπανδρέου. Άλλα σκίτσα του αφορούσαν το ελληνικό δημοψήφισμα, την προσφυγική κρίση, αλλά και τη Χρυσή Αυγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ