ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Ιρλανδία: Άκαρπες οι συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας

Βόρεια Ιρλανδία: Άκαρπες οι συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας
Οι αρχηγοί Σιν Φέιν (αριστερά) και DUP (δεξιά) REUTERS/William Cherry/Pool

Άκαρπες ήταν οι συζητήσεις για σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας, που έγιναν ανάμεσα στο δύο μεγαλύτερα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας, με αποτέλεσμα η χώρα να παραμένει ακέφαλη και να αυξάνεται η πιθανότητα ανάληψης της εξουσίας από το Λονδίνο.

Τα δύο κύρια κόμματα της ημιαυτόνομης βρετανικής περιφέρειας, οι δημοκρατικοί του Σιν Φέιν και οι ενωτικοί του DUP, ανακοίνωσαν αμφότερα πως καμιά συμφωνία δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί μέχρι τις 18:00 σήμερα, Δεύτερα, όταν και λήγει η προθεσμία που είχαν για την δημιουργία κυβέρνησης.

«Οι συνομιλίες απέτυχαν», σχολίασε η επικεφαλής του DUP και απερχόμενη πρωθυπουργός Αρλίν Φόστερ και επέρριψε αμέσως την ευθύνη στο Σιν Φέιν. Το DUP, πρόσθεσε, «ήταν αποφασισμένο να σχηματίσει σήμερα μια κυβέρνηση συνασπισμού, όμως το Σιν Φέιν εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η επικεφαλής του Σιν Φέιν Μισέλ Ο'Νιλ είχε ανακοινώσει από χθες το βράδυ ότι οι συνομιλίες είχαν φθάσει «στο τέλος» και ότι το εθνικιστικό κόμμα δεν θα έκανε πρόταση για πρωθυπουργό ή για την κυβερνητική ομάδα.

Με τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο, η μπάλα βρίσκεται τώρα στην περιοχή του βρετανού υπουργού αρμόδιου για τη Βόρεια Ιρλανδία Τζέιμς Μπρόκενσάιρ, ο οποίος έχει τρεις επιλογές: να παρατείνει την περίοδο των διαπραγματεύσεων, να προκηρύξει νέες εκλογές ή να κηρύξει την επιστροφή στην «απ' ευθείας διακυβέρνηση», δηλαδή τη διοίκηση της επαρχίας απ' ευθείας από το Λονδίνο, καθώς δεν υφίσταται κάποια λειτουργική περιφερειακή εκτελεστική αρχή.

Η διοίκηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Λονδίνο ήταν το σύστημα που ίσχυε στη διάρκεια των τριάντα ετών των διαθρησκευτικών συγκρούσεων που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους στη Βόρεια Ιρλανδία.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ