ΚΟΣΜΟΣ

Καμία σχέση του δράστη του Λονδίνου με ISIS ή Αλ Κάιντα

Καμία σχέση του δράστη του Λονδίνου με ISIS ή Αλ Κάιντα
Metropolitan Police

Μπορεί το Ισλαμικό Κράτος να ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο, αναφέροντας σε μήνυμά του ότι ο δράστης είναι πολεμιστής του, ωστόσο η βρετανική αστυνομία δεν έχει βρει καμία απόδειξη ότι ο Χαλίντ Μασούντ είχε κάποια σχέση με τον ISIS ή την Αλ Κάιντα. Ωστόσο όπως υποστηρίζουν οι αρχές, είναι προφανές ότι ενδιαφερόταν για το "τζιχάντ".

Όπως αναφέρει o Νιλ Μπάσου, εθνικός συντονιστής της αντιτρομοκρατικής, δεν υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο Μασούντ ριζοσπαστικοποιήθηκε το 2003, ενώ βρισκόταν στη φυλακή, όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα από βρετανικά μέσα ενημέρωσης. «Είναι καθαρή εικασία να υπονοεί κανείς ότι έγινε κάτι τέτοιο τότε», πρόσθεσε.

Η μέθοδος που επέλεξε για την επίθεση του βασίζεται σε «τεχνικές χαμηλής τεχνολογίας και χαμηλού κόστους, αντιγραμμένες από άλλες επιθέσεις» και απηχεί τη ρητορική των ηγετών του Ισλαμικού Κράτους όσον αφορά τη μεθοδολογία και τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και πολιτών. Σημειώνεται πως ο 52χρονος Μασούντ είχε καταδικαστεί πολλές φορές στο παρελθόν για αδικήματα όπως βαριά σωματική βλάβη, κατοχή μαχαιριού και διατάραξη της κοινής ειρήνης, όμως ποτέ για αδίκημα σχετικό με την τρομοκρατία.

Ωστόσο «σε αυτή τη φάση δεν έχω καμία απόδειξη ότι το είχε συζητήσει (σ.σ. την επίθεση) με άλλους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπάσου, σύμφωνα με το Reuters.

«Ξέρω το πότε, το πού και το πώς διέπραξε τις ωμότητές του ο Μασούντ αλλά τώρα πρέπει να μάθω το γιατί», συνέχισε ο Μπάσου, κάνοντας έκκληση σε όποιος είχε σε επαφή μαζί του την ημέρα της επίθεσης να εμφανιστεί και να επικοινωνήσει με τις αρχές.

Η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ από την πλευρά του δήλωσε την Κυριακή ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα έπρεπε να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και να σταματήσουν να παρέχουν «ένα μυστικό χώρο για τους τρομοκράτες για να επικοινωνούν» μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης λίγα λεπτά πριν εξαπολύσει την επίθεσή του ο Μασούντ έστειλε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα. «Διατυπώνονται πολλές εικασίες σχετικά με το πρόσωπο με το οποίο ήρθε σε επαφή ο Μασούντ πριν από την επίθεση. Το μόνο που λέω για αυτό το θέμα είναι ότι οι επικοινωνίες του Μασούντ εκείνη την ημέρα είναι βασικό τμήμα της έρευνας», κατέληξε ο Μπάσου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ