ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το φιλοκουρδικό κόμμα καταγγέλλει εμπάργκο από τα ΜΜΕ ενόψει δημοψηφίσματος

Τουρκία: Το φιλοκουρδικό κόμμα καταγγέλλει εμπάργκο από τα ΜΜΕ ενόψει δημοψηφίσματος
REUTERS/Murad Sezer

Εμπάργκο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καταγγέλλει το φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας HPD, την περίοδο που η εκστρατεία για το δημοψήφισμα στην χώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι είναι στόχος ενός «επικίνδυνου εμπάργκο από τα μέσα ενημέρωσης (...) στη διάρκεια μιας κρίσιμης διαδικασίας που θα καθορίσει την τύχη» της Τουρκίας.

Για να στηρίξει τις καταγγελίες του, το HDP παρουσιάζει το αποτέλεσμα μιας έρευνας που διεξήχθη από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT: από την 1η ως τις 22 Μαρτίου 1.390 λεπτά αφιερώθηκαν στον Ερντογάν, 2.723 λεπτά στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και 0 λεπτά στο HDP.

«Σίγουρα, τα μέσα ενημέρωσης δεν ήταν ποτέ εντελώς ανεξάρτητα από την πολιτική εξουσία στην Τουρκία. Όμως ποτέ στην ιστορία της (Τουρκικής) Δημοκρατίας μια κυβέρνηση δεν είχε τόση επιρροή στα μέσα ενημέρωσης», επισημαίνει το HDP.

Οι Τούρκοι θα αποφασίσουν στις 16 Απριλίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που έχει στόχο να ενισχύσει σημαντικά τις εξουσίες του προέδρου της Δημοκρατίας.

Λιγότερες από τρεις εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος η προεκλογική εκστρατεία είναι στο απόγειό της: ο Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ πραγματοποιούν καθημερινά συγκεντρώσεις, εκφωνώντας μακροσκελείς ομιλίες οι οποίες μεταδίδονται απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα, δημόσια και ιδιωτικά.

Από την πλευρά του «όχι» η πιο προβεβλημένη προσωπικότητα είναι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει δώσει κάποιες συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Όμως «ούτε ένας εκπρόσωπος του HDP δεν έχει κληθεί σε κάποια εκπομπή», καταγγέλλει το κόμμα, οι συμπρόεδροι και πολλοί βουλευτές του οποίου κατηγορούνται για «τρομοκρατική» δραστηριότητα και βρίσκονται υπό κράτηση.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ