ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις από την ΕΕ για την Αυστρία και το αίτημά της να μην υποδεχτεί άλλους αιτούντες άσυλο

Αντιδράσεις από την ΕΕ για την Αυστρία και το αίτημά της να μην υποδεχτεί άλλους αιτούντες άσυλο
ο Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Κερν REUTERS/Yves Herman

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ανακοίνωση της Αυστρίας πως θα επιδιώξουν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση να υποδέχονται περισσότερους αιτούντες άσυλο, βάσει του συστήματος μετεγκατάστασης της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη λάβει το μερίδιο που της αναλογεί στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.

«Πιστεύουμε πως μία εξαίρεση είναι απαραίτητη για την Αυστρία η οποία έχει ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Θα το συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο καγκελάριος Κρίστιαν Κερν μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Θα στείλουμε μια επιστολή το ταχύτερο δυνατό και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε συζητήσεις», είπε.

Άμεση ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου της ΕΕ, αρμόδιας για το θέμα της μετανάστευσης Νατάσα Μπερντό που δήλωσε ότι η Αυστρία καλείται να εκπληρώσει τις νομικές της υποχρεώσεις για το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα για την μετεγκατάσταση.

Κληθείσα να σχολιάσει τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Αυστρία για το αν η χώρα θα πρέπει να εξαιρεθεί από την υποχρέωση να υποδεχθεί περισσότερους αιτούντες άσυλο, βάσει του συστήματος μετεγκατάστασης της ΕΕ, η εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι: «πράγματι τα τελευταία χρόνια η Αυστρία είχε δεχθεί έναν σημαντικό αριθμό προσφύγων και γι' αυτό είχε εξαιρεθεί από τις αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση». Ωστόσο, αυτή η εξαίρεση έληξε εντός του Μαρτίου και τώρα η χώρα πρέπει να εκπληρώσει κανονικά τις υποχρεώσεις της για τη μετεγκατάσταση, πρόσθεσε.

«Καμία χώρα δεν μπορεί μονομερώς να εξαιρεθεί από τις νομικά δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ. Όποια χώρα επιλέξει να δράσει εκτός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα πρέπει να αναμένει και τις συνέπειες», προειδοποίησε η κ. Μπερτό.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην πολιτική συζήτηση που έχει ξεκινήσει γι' αυτό το θέμα στην Αυστρία, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι η θέση της Επιτροπής είναι σαφής:

Τα κράτη-μέλη πρέπει να σέβονται τις υποχρεώσεις τους και η μετεγκατάσταση είναι ένα πολύ ουσιαστικό συστατικό της «αρχής της αλληλεγγύης», πάνω στην οποία βασίζεται η ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ