ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία κατηγορεί την Τουρκία για «παράνοια»

Η Γερμανία κατηγορεί την Τουρκία για «παράνοια»
Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Νέο μέτωπο ανοίγει στην γερμανο-τουρκική κρίση καθώς με αφορμή την αποστολή αναλυτικού καταλόγου με τα πλήρη στοιχεία υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην γερμανική υπηρεσία κατασκοπίας, υψηλόβαθμος γερμανός αξιωματούχος χαρακτήρισε ως «παρανοϊκή» τη βούληση της Τουρκίας να κατασκοπεύει στη Γερμανία οπαδούς του ιεροκήρυκα.

«Αναφορικά με τη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών, οφείλουμε να πούμε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για έναν φόβο συνωμοσίας τον οποίο μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει παρανοϊκό», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας (βορειοδυτική Γερμανία) Μπόρις Πιστόριους.

Ο σοσιαλδημοκράτης αξιωματούχος, ο οποίος εποπτεύει τις περιφερειακές υπηρεσίες πληροφοριών, αποκάλυψε ότι η Άγκυρα είχε ζητήσει από το Βερολίνο να την βοηθήσει να κατασκοπεύει 300 ανθρώπους και οργανώσεις σε όλη τη Γερμανία για τους οποίους θεωρεί ότι πρόσκεινται στο κίνημα του Γκιουλέν, που κατηγορείται από την τουρκική εξουσία για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού.

«Είναι εντελώς ανυπόφορο και απαράδεκτο», είπε ο Πιστόριους και κάλεσε την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να βρει «τις σωστές και ξεκάθαρες λέξεις» έναντι της Άγκυρας.

Περίπου 10 με 15 από τους εν λόγω στόχους της Άγκυρας, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον ένα σχολείο και δύο επιχειρήσεις, βρίσκονται στην Κάτω Σαξονία και θα ενημερωθούν από τις περιφερειακές αρχές ότι κατασκοπεύονται και κινδυνεύουν ως εκ τούτου «με αντίποινα που μπορούν να φθάσουν μέχρι και τη φυλάκιση» αν μεταβούν στην Τουρκία, διευκρίνισε ο Πιστόριους.

Ο υπουργός δήλωσε ότι δεν διαθέτει «κανένα στοιχείο που να συνδέει οπαδούς του Γκιουλέν με οποιαδήποτε ποινική παράβαση» ή που να τους εμπλέκει «στο πραξικόπημα» εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που απετράπη τον περασμένο Ιούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ