ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Γαλλία: Ο Βαλς στηρίζει επίσημα Μακρόν

Εκλογές Γαλλία: Ο Βαλς στηρίζει επίσημα Μακρόν
REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo

«Ναι θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν, διότι θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος για τη Δημοκρατία και διότι αναλαμβάνω τις ευθύνες μου», δήλωσε την Τετάρτη ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, επισημοποιώντας την απόφασή του να στηρίξει τον Μακρόν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.

Απαντώντας στα ερωτήματα του γνωστού δημοσιογράφου Ζαν Ζακ Μπουρντέν του ραδιοφώνου RMC σε ταυτόχρονη μετάδοση από το κανάλι BFM, ο Βαλς αιτιολόγησε την απόφασή του με την εκτίμηση ότι τίποτα δεν αποκλείει μια νίκη του Εθνικού Μετώπου της Μαριν Λεπέν.

«Υπάρχει κίνδυνος νίκης της Λεπέν και αυτό με κάνει να αντιδρώ» υπογράμμισε, «με δεδομένη μάλιστα μια αναμενόμενη υψηλή αποχή».

«Δυστυχώς είμαι πεπεισμένος ότι το Εθνικό Μέτωπο είναι πιο ψηλά απ' ότι λέγεται στα ποσοστά και με εκπλήσσει το γεγονός ότι ακόμα και στις τηλεμαχίες ανάμεσα στους υποψηφίους δόθηκε η εντύπωση ότι έχουμε συνηθίσει πλέον στα υψηλά ποσοστά του Εθνικού Μετώπου, χωρίς κανείς να επισημαίνει τον κίνδυνο» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Μ. Βαλς «τίποτα δεν έχει παιχθεί ακόμα ούτε για τον πρώτο ούτε για τον δεύτερο γύρο. Σε αυτό το κλίμα ναυτίας που διεξάγεται η εκστρατεία, υπάρχει ένας βαρύς προβληματισμός από την πλευρά των εκλογέων που θα μπορούσε να μεταφρασθεί με ένα πολύ υψηλό ποσοστό αποχής» δήλωσε.

Ο ίδιος όπως και οι εκλογείς, βρίσκονται αντιμέτωποι «με την ηθική κατάρρευση της υποψηφιότητας Φιγιόν από τη μία και την περιθωριοποίηση του Μπενουά Αμόν, από την άλλη», ο οποίος κατά την άποψη του Βαλς, «ακολούθησε μια λάθος στρατηγική μετά τη νίκη του στην προκριματική, μη κατορθώνοντας να μετακινήσει την εκστρατεία του προς το κέντρο», ώστε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη συσπείρωση.

«Εγώ, δεν αποδέχομαι την περιθωριοποίηση της κυβερνητικής αριστεράς, της προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς» τόνισε, «γιατί θέλω να παίξει το ρόλο που της αναλογεί και μετεκλογικά».

Ομολόγησε ότι είχε την ελπίδα η μάχη στο δεύτερο γύρο να γινόταν ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους της δεξιάς και στην αριστερά, έχοντας αποκλείσει τη Λεπέν. Δυστυχώς η δυναμική σήμερα δεν συμβάλλει για κάτι τέτοιο και γι αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί ο παραμικρός κίνδυνος ήδη από τον πρώτο γύρο» επεσήμανε.

Ξεκαθάρισε ότι δεν περιμένει κανένα αντάλλαγμα από τον Μακρόν και ότι η απόφασή του να τον ψηφίσει, απορρέει από τη λογική.

Αναγνώρισε ότι μετά τις εκλογές αυτές, πολλά θα αλλάξουν όπως και το σοσιαλιστικό κόμμα στο οποίο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα.

Δήλωσε επίσης ότι ο Φ. Φιγιόν «έχει πάρει σε ομηρία το κόμμα του», και στη συνέχεια τη δημοκρατία, με πιθανό αποκλεισμό της δημοκρατικής δεξιάς στο δεύτερο γύρο.

Για τη νέα στρατηγική του Φιγιόν που επιτίθεται στον Φρανσουά Ολάντ μιλώντας για ύπαρξη ενός «μαύρου γραφείου παρακολουθήσεων», ο Μ. Βαλς τον κατηγορεί τον Φιγιόν ότι επιδιώκει «να λερώσει την πολιτική ζωή και να χαμηλώσει το επίπεδο του πολιτικού λόγους με μια στρατηγική διάλυσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ