ΚΟΣΜΟΣ

Μειώνει την εισφορά του στον ΟΗΕ το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Μειώνει την εισφορά του στον ΟΗΕ το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας
REUTERS/Amir Cohen/File Photo

Το Ισραήλ αποφάσισε να περικόψει τις ήδη μειωμένες εισφορές του στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ψηφίσματα του Οργανισμού εναντίον του σε διάφορα φόρουμ.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κρατά επίσης και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών, έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να περικόψει τη χρηματοδότηση κατά 2 εκατομμύρια δολάρια και να χρησιμοποιήσει το ποσό αυτό για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες υποστηρίζουν το Ισραήλ σε διεθνείς οργανισμούς.

Η απόφαση αποτελεί τη δεύτερη περικοπή φέτος, δεδομένου ότι το Ισραήλ διαμήνυσε τον Ιανουάριο ότι μειώνει την εισφορά του κατά 6 εκατομμύρια δολάρια.

Η περαιτέρω περικοπή της εισφοράς σημαίνει ότι από το σύνολο της δέσμευσης της χώρας να πληρώσει 11,7 εκατ. δολάρια το 2017, το Ισραήλ θα πληρώσει στον ΟΗΕ μόνο 3,7 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, το οποίο αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι για αυτήν ευθύνονται τα "εχθρικά ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν πριν από μερικές ημέρες από το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ".

Στις αρχές του μήνα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι επανεξετάζει τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο, το οποίο εδρεύει στη Γενεύη, αποζητώντας τη μεταρρύθμιση της ατζέντας του και το τέλος της "εμμονής (του Συμβουλίου) με το Ισραήλ".

"Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της επιδίωξης του Ισραήλ, μαζί με τους φίλους του, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, να διορθώσουν την εμμονική προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη και τις υπηρεσίες του", αναφερόταν στη δήλωση του υπουργείου.

Η περικοπή των 5,5 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο έγινε ως διαμαρτυρία για ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο απαιτούσε τον τερματισμό των εποικισμών του Ισραήλ σε εδάφη που οι Παλαιστίνιοι ζητούν για αυτόνομο κράτος.

Οι ΗΠΑ απείχαν από τη ψηφοφορία της 23ης Δεκεμβρίου, επιτρέποντας στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει το ψήφισμα με 14 ψήφους υπέρ. Το Ισραήλ περιέγραψε την αποχή της κυβέρνησης του Αμερικανού τέως προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ως "επαίσχυντη".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ