ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση Γαλλία: Πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους θέλουν την απόσυρση του Αμόν

Δημοσκόπηση Γαλλία: Πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους θέλουν την απόσυρση του Αμόν
REUTERS/Pascal Rossignol

Οι μισοί γάλλοι ψηφοφόροι επιθυμούν την απόσυρση του σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν από την κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας, μετά την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Μάνουελ Βαλς, ο οποίος έκανε γνωστό ότι δεν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητά του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive, το 53% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι ο Αμόν θα πρέπει να αποσυρθεί προς όφελος του Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψηφίου του Αριστερού Κόμματος ή, όπως επισημαίνει το Reuters, του κόμματος το οποίο οι Γάλλοι χαρακτηρίζουν «Η αριστερά της αριστεράς».

Σημειώνεται πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Μελανσόν προηγείται του Αμόν σε αρκετές δημοσκοπήσεις, αλλά η διάσπαση των αριστερών ψηφοφόρων αφήνει να εννοηθεί ότι κανένας από τους δύο δεν έχει πιθανότητες να φτάσει στον δεύτερο γύρο. Πάντως, φαβορί παραμένει ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις να επικρατεί με άνεση έναντι της Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 7 Μαϊου.

Ο πάλαι ποτέ επικρατέστερος υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν, βρίσκεται στην τρίτη θέση και επίσης δεν έχει πιθανότητες εκλογής.

Επί εβδομάδες ο Αμόν έκανε έκκληση στον Μελανσόν να συνταχθεί με τους σοσιαλιστές και να τον στηρίξει ως μοναδικό υποψήφιο, αλλά ο Μελανσόν το απέκλεισε αυτό εκ νέου το βράδυ της Τετάρτης λέγοντας προς τους υποστηρικτές του σε συγκέντρωση στη Χάβρη: «Δεν θα διαπραγματευτώ με κανέναν».

Αν υπήρχε ένας αριστερός υποψήφιος αντί για δύο, αυτός θα είχε στα χαρτιά μια πιθανότητα να προκριθεί στον δεύτερο γύρο, αν κατάφερνε να συγκεντρώσει περίπου το 25% των ψήφων που σήμερα είναι μοιρασμένες στα δύο.

Η διάσπαση στους κόλπους της αριστεράς έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την επιβίωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και έχει ανοίξει τον δρόμο στον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν και στην ακροδεξιά ηγέτη Μαρίν Λεπέν για να αναδειχτούν ως πιθανότεροι νικητές της αναμέτρησης, όπως σημειώνει το Reuters.

Η έλλειψη δημοτικότητας του Αμόν αντανακλά εν μέρει το μέγεθος της λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στους σοσιαλιστές έπειτα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης από τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Αμόν, σφόδρα ενοχληθείς από την απόφαση του Βαλς να συνταχθεί με άλλα μεγάλα ονόματα των σοσιαλιστών και να στηρίξει τον Μακρόν, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσυρθεί πρόωρα από την κούρσα της διεκδίκησης της προεδρίας και σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo τόνισε: "Φυσικά και θα παραμείνω μέχρι το τέλος".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ