ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανός πολιτικός προειδοποιεί τα αμερικανικά χρηματιστήρια

Γερμανός πολιτικός προειδοποιεί τα αμερικανικά χρηματιστήρια
Reuters

Τα αμερικανικά χρηματιστήρια δεν θα πρέπει να επιχειρήσουν να εξαγοράσουν την Deutsche Boerse, εταιρεία λειτουργίας του γερμανικού χρηματιστηρίου της οποίας η προσπάθεια συγχώνευσης με την αντίστοιχη αγορά του Λονδίνου μόλις κατέρρευσε, δήλωσε υψηλόβαθμος Γερμανός πολιτικός.

«Η Deutsche Boerse δεν είναι μόνο μια ιδιωτική εταιρεία, έχει επίσης ευθύνες δημόσιου χαρακτήρα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τόμας Σέφερ, υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Έσσης.

«Οι χρηματιστηριακές αρχές της Γερμανίας πρέπει να εγγυηθούν ότι εάν υπάρξει αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, πρέπει να εγγυηθούν ότι οι δραστηριότητες θα συνεχίσουν απρόσκοπτα σε φυσιολογικούς ρυθμούς και δεν έχει σημασία ποιος θα υποβάλει προσφορά», δήλωσε ο Σέφερ.

Ερωτηθείς ποια θα ήταν η απάντησή του εάν ένα αμερικανικό χρηματιστήριο κατέθετε προσφορά για την Deutsche Boerse, ο Σέφερ απάντησε: «Θα σύστηνα μάλλον στους συναδέλφους στην Αμερική να μην το επιχειρήσουν».

Η Έσση ρυθμίζει το χρηματοπιστωτικό κέντρο στη Φρανκφούρτη, όπου εδρεύει η Deutsche Boerse, και έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε όποια συγχώνευση αφορά το χρηματιστήριο.

Ο Σέφερ βρέθηκε στο Λονδίνο για να επισκεφθεί χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και ρυθμιστικές αρχές καθώς η Φρανκφούρτη ευελπιστεί να επωφεληθεί από τις τράπεζες του Λονδίνου που αναγκάζονται να αναζητήσουν γραφεία στην ηπειρωτική Ευρώπη για να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους μετά το Brexit.

«Πιστεύουμε ότι η Φρανκφούρτη θα αναπτυχθεί» δήλωσε ο Σέφερ. Ωστόσο, πιστεύει ότι η «πίτα» του Brexit θα μοιραστεί ανάμεσα σε πολλά χρηματοπιστωτικά κέντρα στην ΕΕ. Εκτίμησε επίσης ότι οι τράπεζες θα λάβουν τις κατ’ αρχήν αποφάσεις τους μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες για το πού θα συστήσουν νέες εταιρίες και πού θα μετεγκατασταθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ