ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ-Σταϊνμάιερ: Γαλλία και Γερμανία να οικοδομήσουν την Ευρώπη του μέλλοντος

Ολάντ-Σταϊνμάιερ: Γαλλία και Γερμανία να οικοδομήσουν την Ευρώπη του μέλλοντος
REUTERS/ POOL

Την ανάγκη η Γαλλία και η Γερμανία «να προχωρήσουν χέρι με χέρι» για να οικοδομήσουν «την Ευρώπη του μέλλοντος» μετά το Brexit και να αγωνιστούν από κοινού εναντίον του εθνικισμού και του εξτρεμισμού, επεσήμαναν την Πέμπτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Μία ημέρα μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αρχίσει τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «έχουμε μια υψηλή ευθύνη, η Γαλλία και η Γερμανία, η οποία είναι να χαράξουμε μια πορεία για την Ευρώπη, να προσφέρουμε ένα όραμα στους λαούς μας για να μπορέσουμε να δεσμευτούμε πλήρως στην οικοδόμηση της Ευρώπης του μέλλοντος», είπε ο Ολάντ σε δημοσιογράφους έπειτα από ένα γεύμα που παρέθεσε στον νέο πρόεδρο της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας.

«Οι δύο χώρες μας είναι απαραίτητες προκειμένου η Ευρώπη να μπορέσει να προχωρήσει», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Με χαροποιεί το γεγονός ότι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να προχωρούν χέρι χέρι για να οικοδομήσουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον», ήταν η σχεδόν ταυτόσημη δήλωση του σοσιαλδημοκράτη νέου προέδρου της Γερμανίας, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τη 18η Μαρτίου.

«Είτε το θέλουμε είτε όχι, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν να αναλάβουν μια ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη από ό,τι προηγουμένως», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι δύο αρχηγοί κρατών διαβεβαίωσαν επίσης πως είναι απόλυτα σύμφωνοι όσον αφορά την ανάγκη να αντικρουστεί η άνοδος του εθνικισμού και του εξτρεμισμού στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ