ΚΟΣΜΟΣ

Πρωταπριλιά δίχως ψέματα για τους Σκανδιναβούς

Πρωταπριλιά δίχως ψέματα για τους Σκανδιναβούς
Getty Images/ Ideal image/ Justin Sullivan / Staff

Σε ανακοίνωση στην οποία δηλώνουν ότι δεν θα δημοσιεύουν πρωταπριλιάτικα αστεία , προχώρησαν οι σουηδικές και νορβηγικές εφημερίδες. Με αυτή τονίζουν ότι δεν θα συμβάλουν στην διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Ο αρχισυντάκτης της Smalandsposten, Μάγκνους Κάρλσον, σε κείμενο του αναφέρει «Αναγνωρίζοντας την ευκολία με την οποία διαδίδονται οι ψεύτικες ειδήσεις, δεν θέλω να δω το όνομα της Smalandsposten να εμπλέκεται σε μια τέτοια ιστορία. Εργαζόμαστε, όπως έχω εξηγήσει, με αληθινές πληροφορίες. Συμπεριλαμβανομένης και της 1ης Απριλίου».

Την ίδια ακριβώς στάση θα κρατήσουν στη Σουηδία και οι εφημερίδες των ομίλων Hallpressen (Jonkopings-Posten, Varnamo Nyheter κλπ.),Vasterbottens-Kuriren και Dalarnas Tidningar.

Ο διευθυντής της Vasterbottens-Kuriren υπογραμμίζει ότι «Είχαμε την αίσθηση, βλέποντας τις συζητήσεις γύρω από την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης, ότι δεν θέλουμε να το κάνουμε πλέον». Από την πλευρά του ο Έρικ Μπέργκερ , διευθυντής της Jonkopings-Posten, τονίζει «Θα το γράψουμε στο φύλλο του Σαββάτου. Μιλάμε για το θέμα, το σκεφτήκαμε πολύ και λάβαμε αυτήν την απόφαση».

Στη Νορβηγία αρκετά μέσα ενημέρωσης έχουν σταματήσει αυτήν την παράδοση εδώ και ορισμένα χρόνια. Ανάμεσα σε αυτά, η δημόσια ραδιοτηλεόραση NRK και οι εφημερίδες Aftenposten, VG και Dagbladet. Πολλές τοπικές εφημερίδες θα ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.

Ο αρχισυντάκτης της Bergens Tidende, Ογιούλφ Γιέρτενς εξήγησε «Δεδομένου του κλίματος, με τις ψευδείς ειδήσεις να εξαπλώνονται, θα ήταν λάθος εκ μέρους μας να δίνουμε ψεύτικες πληροφορίες μόνο και μόνο επειδή το ημερολόγιο λέει ότι βρισκόμαστε στην 1η Απριλίου».

"Πιστεύω ότι θα πρέπει να προσέχουμε πολύ με την ιδέα να ξεγελάμε τους ανθρώπους (...) Αυτά που γράφει η Drammens Tidende θα πρέπει να είναι η αλήθεια", είπε από την πλευρά της η συνάδελφός του, Κρίστιν Μόνσταντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ