ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μακρόν-Λεπέν χάνουν «έδαφος» - Άνοδος για τον Φιγιόν

Γαλλία: Μακρόν-Λεπέν χάνουν «έδαφος» - Άνοδος για τον Φιγιόν
REUTERS/Philippe Laurenson

Νέα δημοσκόπηση για τις εθνικές εκλογές της Γαλλίας, μειώνει το προβάδισμα που είχε αποκτήσει ο Εμανουέλ Μακρόν και δίνει μια πιο αμφίρροπη εικόνα για τα τελικά αποτελέσματα.

Ο κεντρώος Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, χάνουν από μία μονάδα κι έτσι το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου που συγκεντρώνουν υποχωρεί στο 25% και στο 24%, αντίστοιχα.

Αντίθετα, ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν κερδίζει δύο μονάδες και φτάνει στο 19% και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν κερδίζει μία μονάδα και φτάνει στο 15%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA.

Χαρακτηριστικό της ρευστότητας του εκλογικού σώματος σε αυτές τις εκλογές είναι ότι σύμφωνα με την έρευνα, το 38% των πολιτών είτε δεν μπορούσε να απαντήσει πώς θα ψηφίσει, είτε δήλωσε ότι είναι πιθανό να αλλάξει γνώμη ως τη διεξαγωγή των εκλογών. Το ποσοστό έχει μειωθεί κατά δύο μονάδες σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας, ωστόσο παραμένει υψηλό για τα δεδομένα των γαλλικών εκλογών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο ανεξάρτητος Μακρόν έχει διασφαλίσει την εκλογική του βάση, με το 63% των πολιτών που απάντησε ότι θα τον ψηφίσει να δηλώνει πολύ σίγουρο για την απόφαση του. Το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 8 μονάδες σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας και το μεγαλύτερο από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου τον Φεβρουάριο.

Η Μαρίν Λεπέν διατηρεί, ωστόσο, την πιο συμπαγή εκλογική βάση, με το 81% των ψηφοφόρων της να δηλώνει σίγουρο για την επιλογή του.

Εκλογικά αποτελέσματα που προκάλεσαν έκπληξη την τελευταία περίοδο, όπως η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και η ψήφος υπέρ του Brexit, έχουν δημιουργήσει φόβους για νίκη του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού και αντιευρωπαϊκού κόμματος της Λεπέν.

Η ανάκαμψη του Φρανσουά Φιγιόν, μετά τα χαμηλά ποσοστά που προκάλεσε το σκάνδαλο αργομισθίας της γυναίκας του τον φέρνει πέντε μονάδες πίσω από τη Λεπέν και έξι μονάδες πίσω από τον Μακρόν. Αυτό οφείλεται κυρίως σε κάποιους ψηφοφόρους που ενώ είχαν αποφασίσει να απόσχουν από την εκλογική διαδικασία, άλλαξαν γνώμη και θα ψηφίσουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, εκτιμά ο σχολιαστής του ινστιτούτου BVA.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η άνοδος του Μελανσόν οφείλεται στην καλή επίδοσή του κατά την πρώτη τηλεμαχία, στις 20 Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ