ΚΟΣΜΟΣ

Νίκος Αναστασιάδης: Να αλλάξει την θέση του ο Μουσταφά Ακκιντζί

Νίκος Αναστασιάδης: Να αλλάξει την θέση του ο Μουσταφά Ακκιντζί
REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Μια μέρα πριν από την συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακκιντζί, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε τον συνομιλητή του να αλλάξει την θέση του, ένα θέλει να συζητηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κατά το δείπνο της Κυριακής.

Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε φοιτητές και καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τους οποίους δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως το καλύτερο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι, η άλλη πλευρά δείξει σεβασμό στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

Χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα της απόφασης της κυπριακής Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950.

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπεραμύνεται της απόφασης της Βουλής, ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε γιατί η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν διαμαρτύρεται όταν για δεκαετίες εορτάζεται η ένοπλη εξέγερση της 1ης Απριλίου για την ένωση και αντιδρά τώρα.

Περαιτέρω, χαρακτήρισε παράλογη την αξίωση Ακκιντζί να συμμετέχει τουλάχιστον ένας Τουρκοκύπριος στη λήψη αποφάσεων στα όργανα του κράτους, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα παρέλυε το κράτος.

«Δεν είναι δυνατόν ο κατακτητής να ζητεί να διατηρεί στρατεύματα στην κατακτηθείσα χώρα και να λέει ότι τα αφήνει για να εγγυάται την ασφάλεια», είπε ο κ. Αναστασιάδης στέλνοντας μήνυμα και για το θέμα της ασφάλειας.

Αναφερόμενος στο τουρκικό αίτημα για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ στους Τούρκους πολίτες, τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε κατάληψη της Κύπρου με ειρηνικά μέσα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να παρουσιάσει ενώπιον του Κυπριακού Ελληνισμού, ένα σχέδιο που θα είναι υποχρεωμένος να απορρίψει, λόγω των αδίκων προνοιών που θα εμπεριέχει και που θα δημιουργεί ένα δυσλειτουργικό κράτος, το οποίο δεν θα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ