ΚΟΣΜΟΣ

Παραγουάη: Νεκρός διαδηλωτής από πλαστική σφαίρα (pics)

Παραγουάη: Νεκρός διαδηλωτής από πλαστική σφαίρα (pics)
REUTERS/Jorge Adorno

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην Παραγουάη μετά την μυστική ψηφοφορία της Γερουσίας που έγινε για την αναθεώρηση του Συντάγματος, -η οποία θα επιτρέψει στον πρόεδρο Οράσιο Καρτές να διεκδικήσει την επανεκλογή του- όταν διαδηλωτές εισέβαλλαν στο Κογκρέσο της χώρας και έβαλαν φωτιά στο κτίριο.

Από τις βίαιες συγκρούσεις, περίπου 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ καταστήματα και κυβερνητικά κτίρια υπέστησαν βανδαλισμούς. Εκτός αυτών, ένας 25χρονος σκοτώθηκε από σφαίρα καουτσούκ, στο αρχηγείο της νεολαίας οργάνωσης ακτιβιστών, με το υπουργείο Εσωτερικών να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι θα διαταχθεί έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του νεαρού.

640x640 6
640x640 7

Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, διαπέρασαν μέρος των φρακτών γύρω από το κτίριο, έσπασαν πόρτες και παράθυρα, ενώ αστυνομικοί με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών αντέδρασαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί.

640x640 8

640x640 9

Αρκετοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν επίσης από τα επεισόδια.

640x640 5

Η Γερουσία ενέκρινε την Παρασκευή την αναθεώρηση, κατά τη διάρκεια μιας ειδικής συνεδρίασης σε μια κλειστή αίθουσα, και όχι στην κεντρική αίθουσα. Είκοσι πέντε γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης, δύο περισσότεροι από τους 23 που απαιτούνταν στο 45μελές σώμα. Σημειώνεται πως το Σύνταγμα της χώρας απαγόρευε ο πρόεδρος να επανεκλέγεται στο αξίωμα αφότου υπερψηφίστηκε, το 1992, μετά την πτώση της δικτατορίας το 1989.

Οι επικριτές του μέτρου –που θεωρούν ότι αποδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Παραγουάης– τονίζουν πως η ψηφοφορία ήταν παράνομη. Πάντως, η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή, όπου μοιάζει να έχει μεγάλη υποστήριξη.

(Πηγή Φωτογραφιών: REUTERS/Jorge Adorno)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ