ΚΟΣΜΟΣ

Ζ.Λ.Μελανσόν: Δεν θα ζητήσω από τον Αμόν να με στηρίξει

Ζ.Λ.Μελανσόν: Δεν θα ζητήσω από τον Αμόν να με στηρίξει
REUTERS/Benoit Tessier

Με τις εθνικές εκλογές της Γαλλίας να πλησιάζουν ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος της αριστεράς, απορρίπτει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τον σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν να αποχωρήσει από την κούρσα και να τον υποστηρίξει.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο του Μελανσόν, ο οποίος πλέον έχει ξεπεράσει τον Αμόν. Ο υποψήφιος της αριστεράς συγκεντρώνει ποσοστά που φτάνουν μέχρι το 16%.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche τόνισε πως «όχι, δεν θα ασχοληθώ μαζί του. Η πρόκληση για εμένα δεν είναι να “ενώσω την αριστερά” (...) Είναι να ενώσω τον λαό». Ερωτηθείς εάν θα ζητήσει από τον Αμόν να ταχθεί υπέρ του, απάντησε μονολεκτικά: «όχι».

Ο Μελανσόν είναι μόλις μια ποσοστιαία μονάδα πίσω από τον υποψήφιο της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν στη Γαλλία την 23η Απριλίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Odoxa που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Μία άλλη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου BVA, η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο θέλι τον Φιγιόν να συγκεντρώνει το 19% και τον Μελανσόν το 15% της πρόθεσης ψήφου.

Σύμφωνα με την έρευνα του BVA, ο Αμόν βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 11,5%. Η θέση του θεωρείται δυσχερής.

Ο Αμόν, ο οποίος επελέγη από τους Σοσιαλιστές τον Ιανουάριο, δυσκολεύεται να αυξήσει τα ποσοστά του έπειτα από την παρουσίαση του προγράμματός του, που περιέχει αριστερές προτάσεις οι οποίες δίχασαν το κόμμα του και μοιάζουν να αύξησαν την απήχηση του Μελανσόν.

Μια έρευνα της Harris Interactive κατέδειξε ότι το 53% των Γάλλων ψηφοφόρων θεωρεί πως ο Αμόν θα όφειλε να εγκαταλείψει την κούρσα και να ταχθεί υπέρ του Μελανσόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ