ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Τα μωρά κλαίνε περισσότερο σε Βρετανία, Καναδά και Ιταλία

Έρευνα: Τα μωρά κλαίνε περισσότερο σε Βρετανία, Καναδά και Ιταλία
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Τα μωρά ανά τον κόσμο κλαίνε κατά μέσο όρο περίπου δύο ώρες τη μέρα, κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες, μετά τη γέννησή τους. Όμως, μωρό από μωρό διαφέρει πολύ: κάποια δεν κλαίνε πάνω από μισή ώρα τη μέρα, ενώ μερικά κλαίνε πάνω από πέντε ώρες.

Γενικά, τα μωρά φθάνουν στο αποκορύφωμα του κλάματος (δύο ώρες και 15 λεπτά) την έκτη εβδομάδα, ενώ έως τη 12η εβδομάδα της ζωής τους το κλάμα μειώνεται στη μία ώρα και δέκα λεπτά τη μέρα, κατά μέσο όρο.

Αυτά προκύπτουν από μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα (μετα-ανάλυση), που έλαβε υπόψη της στοιχεία από έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες για συνολικά 8.700 μωρά. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντίτερ Βόλκε του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής "Journal of Pediatrics".

Η μελέτη δείχνει ότι τα μωρά δεν κλαίνε το ίδιο σε όλες τις χώρες. Το περισσότερο κλάμα κάνουν τα μωρά στη Βρετανία, στον Καναδά, στην Ιταλία και στην Ολλανδία, ενώ αντίθετα το λιγότερο στη Δανία, στη Γερμανία και στην Ιαπωνία.

Τα υψηλότερα επίπεδα κολικών -κλάμα για πάνω από τρεις ώρες τουλάχιστον τρεις μέρες την εβδομάδα- έχουν τα μωρά στη Βρετανία (το 28% των μωρών κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες), ενώ τα χαμηλότερα στη Δανία (μόλις το 5,5% των μωρών).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ