ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Ο Ακκιντζί δεν άλλαξε την ρητορική του, λέει ο Ν.Χριστοδουλίδης

Κυπριακό: Ο Ακκιντζί δεν άλλαξε την ρητορική του, λέει ο Ν.Χριστοδουλίδης
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί διατήρησε την ίδια στάση κατά την διάρκεια του δείπνου του με τον Νίκο Αναστασιάδη την Κυριακή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος επεσήμανε πως οι «θέσεις οι οποίες ακούστηκαν δεν επέτρεψαν να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των συνομιλιών».

«Από τουρκοκυπριακής πλευράς δεν ειπώθηκε κάτι νέο, αλλά επαναλήφθηκαν οι ίδιες θέσεις οι οποίες εκφράστηκαν και δημόσια. Δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα, όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών αμέσως και η προσπάθεια θα συνεχισθεί από τον Έσπεν Μπαρ Άιντε», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σε παρατήρηση ότι το κλίμα στις συνομιλίες μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση που η Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή διαφοροποιήσει την απόφασή της για το ενωτικό δημοψήφισμα, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η όποια απόφαση του Σώματος δεν αφορά τη διαδικασία των συνομιλιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου, τονίζοντας πως η διακοπή των συνομιλιών είναι σε βάρος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη επανήλθαν με «διορθωμένη» κοινή ανακοίνωση για το δείπνο, στην οποία προσέθεσαν μια παράγραφο που αναφέρεται στην προοπτική σύντομης επανέναρξης των συνομιλιών, αναφέροντας ότι:

«Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την κοινή δέσμευσή τους για εξεύρεση λύσης προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Επιπλέον, αντάλλαξαν απόψεις για την μελλοντική πορεία των συνομιλιών».

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές, ο Μουσταφά Ακκιντζί επέμεινε στη θέση για ψήφιση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, την οποία ο ίδιος θεωρεί επαρκή «διόρθωση» της απόφασης για το ενωτικό δημοψήφισμα, προτού καθορισθεί ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών.

Αρνητική εξέλιξη «βλέπουν» στην Κύπρο

Τα δύο μεγάλα κόμματα της Κύπρου, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, θεωρούν αρνητική εξέλιξη τον μη καθορισμό ημερομηνίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι είναι απόλυτα βέβαιος πως ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επιθυμεί επιστροφή στο διάλογο, προσθέτοντας πως είναι το ίδιο βέβαιος ότι και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιδιώκει το ίδιο αποτέλεσμα.

Κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ταπεινωθεί εάν την Παρασκευή η Βουλή ψηφίσει την πρόταση ΔΗΣΥ για καθορισμό των επετείων που θα αναφέρονται στα σχολεία, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι ο ίδιος δεν αμφισβήτησε τον πατριωτισμό και την αξιοπρέπεια του κ. Παπαδόπουλου.

«Λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει, έστω και αν κοιμούμαστε και ξυπνούμε με την έγνοια για τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο κ. Νεοφύτου.

Εξ’ άλλου, ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε αρνητικό αλλά αναμενόμενο το αποτέλεσμα του δείπνου.

Ο κ. Κυπριανού απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες, ότι ο Μουσταφά Ακκιντζί επιμένει σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει ενημέρωση για το θέμα. Σημείωσε, πάντως, ότι μια τέτοια απαίτηση θα ήταν λανθασμένη, αφού, το Κυπριακό βρίσκεται σε μία φάση στην οποία δεν πρέπει να χάνεται χρόνος με τέτοιες συζητήσεις.

Είπε επίσης ότι τα προβλήματα στις συνομιλίες δεν ξεκίνησαν χθες, αλλά από τη Γενεύη, υπό την έννοια ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονταν χάριν των διαπραγματεύσεων, αφού οι δύο πλευρές απλώς επαναλάμβαναν τις θέσεις τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι δεν αναμένει τη διεξαγωγή συνομιλιών για το Κυπριακό πριν από το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε τις θέσεις του για την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, υποστηρίζοντας ότι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ επιμένουν «να εξευτελίσουν και να ταπεινώσουν το λαό, υποκύπτοντας στους εκβιασμούς της Άγκυρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ