ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ο Άσαντ» λένε οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

«Δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ο Άσαντ» λένε οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ
REUTERS/ SANA

Τη θέση τους ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη Συρία επανέλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγες ημέρες αφού η Ουάσινγκτον παραδέχθηκε ότι η αποχώρηση του Άσαντ δεν αποτελεί πλέον «προτεραιότητα» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και ότι αναζητεί μία νέα στρατηγική για τη διευθέτηση της συριακής σύρραξης.

Η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε συγκεκριμένα ότι η χώρα της θέλει να συνεργαστεί με την Τουρκία και την Ρωσία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην συριακή κρίση, παρά να επικεντρωθεί στην τύχη του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Είχαμε πάντα την ίδια θέση, δεν πιστεύω ότι υπάρχει μέλλον για τον Άσαντ, αλλά εναπόκειται στον συριακό λαό να αποφασίσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, στο ανακοινωθέν που αναμένεται να υιοθετήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών κατά την ολοκλήρωση της μηνιαίας συνόδου τους, οι 28 επαναλαμβάνουν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη στη Συρία υπό το παρόν καθεστώς».

Χρειάζεται «μία αξιόπιστη πολιτική μετάβαση και στο τέλος της πολιτικής διαδικασίας, όταν θα πρέπει να οικοδομηθεί η Συρία του μέλλοντος... Η Γαλλία δεν φαντάζεται ούτε για μία στιγμή ότι αυτή η Συρία μπορεί να τελεί υπό την ηγεσία του Άσαντ, όσο υπάρχει ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, περισσότεροι από 300.000 νεκροί, οι κρατούμενοι, οι βασανισμένοι, η κατεστραμμένη χώρα, πιστεύω ότι αποτελεί θέμα ευθυνών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Λέγαμε πάντοτε ότι οι Σύροι πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα είναι πρόεδρός τους, ποια κυβέρνηση θα έχουν και δεν έχει νόημα να διευθετηθεί το θέμα του Ασαντ στη αρχή διότι αυτό θα οδηγούσε σε αδιέξοδο», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Οι ΗΠΑ υιοθετούν πλέον μία θέση περισσότερο ρεαλιστική σε σχέση με το παρελθόν» εγκαταλείποντας τις εκκλήσεις προς τον Άσαντ για να εγκαταλείψει την εξουσία.

«Αλλά, υπάρχει κάτι που δεν θα περάσει», προειδοποίησε ταυτόχρονα ο Γκάμπριελ. «Ένας δικτάτορας που έχει διαπράξει φοβερά εγκλήματα στην περιοχή να παραμείνει ατιμώρητα στη θέση του», στο όνομα της εστίασης στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Δεν μπορεί αυτό να είναι η θέση της Ευρώπης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ