ΚΟΣΜΟΣ

Πώς διαμορφώνεται το παζλ της διεθνούς συμμαχίας κατά του ISIS

Πώς διαμορφώνεται το παζλ της διεθνούς συμμαχίας κατά του ISIS
Kayhan Ozer/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Την καταδίκη τους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι σε συνδυασμό με την αλληλεγγύη τους στο γαλλικό λαό έσπευσαν να στείλουν ηγέτες από όλο τον κόσμο στον Φρανσουά Ολάντ τις ώρες και μέρες που ακολούθησαν της επίθεσης των τζιχαντιστών.

Δεσμεύτηκαν μάλιστα να παράσχουν βοήθεια στη Γαλλία στην προσπάθεια να έρθουν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για το χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης. Ωστόσο, είναι σαφές πως κάθε χώρα βλέπει από διαφορετικό γεωπολιτικό και στρατηγικό πρίσμα την ανάμειξή της στη νέα στρατιωτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται, με τη Γαλλία να έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία για αντίποινα και τα διπλωματικά επιτελεία των χωρών πυρετωδών να αναζητούν τρόπους και μορφές συνεργασίας.

Σε πρώτο πλάνο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε αμέριστη στήριξη στη Γαλλία, με τον Τζον Κέρι να βρίσκεται ήδη στο Παρίσι για να αποτίσει φόρο τιμής και να γίνει δεκτός το πρωί της Τρίτης από τον Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντική αλλαγή στην στρατηγική των ΗΠΑ -δηλαδή χερσαία επέμβαση- τονίζοντας πως κάτι τέτοιο "θα ήταν σφάλμα". "Θα συνεχίσουμε τη στρατηγική εκείνη που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχει", τόνισε ο Ομπάμα από την Αττάλεια προσθέτοντας πως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους απαιτούν μη συμβατικές τακτικές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης για την επίτευξη της ειρήνευσης στη Συρία, και όχι μιας στρατιωτικής επέμβασης. "Ο πόλεμος εναντίον του ΙΚ δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο στρατιωτικά", υπογράμμισε και εκτίμησε ότι μόνο κατ' αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αποστερηθεί τo Ισλαμικό Κράτος το πολιτικό, στρατιωτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο.

Με τη θέση των χωρών αυτών, φαίνεται να ευθυγραμμίζεται και ο Καναδάς που όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, θα εφαρμόσει την απόφασή του να αποσύρει τα αεροσκάφη της καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας από την εκστρατεία του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους παρά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Αλλαγή στάσης προς το... θερμότερο αναφορικά με την κατανόηση των θέσεων της Γαλλίας παρατηρήθηκε αρχικά από την Κίνα με τον πρόεδρό της, Ξι Τζινπίνγκ, να δεσμεύεται να εντείνει τη μάχη κατά των τζιχαντιστών χαρακτηρίζοντας τις πράξεις αυτές "βάρβαρες", μιλώντας στο τηλέφωνο με τον Γάλλο πρόεδρο και αποστέλλοντας τα "βαθιά του συλλυπητήρια" στον κ. Ολάντ.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχάνι, επρόκειτο να προσγειωθεί στη Γαλλία για μια συνάντηση την Κυριακή προτού μεταβεί στην Ιταλία, ωστόσο ακύρωσε την επίσκεψή του και έστειλε μήνυμα στον Φρανσουά Ολάντ μέσω του οποίου χαρακτήρισε τις επιθέσεις "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

Δίκιο στην απόφασή του να συγκροτηθεί διεθνής συνασπισμός κατά της τρομοκρατίας "είδε" από τη μεριά του ο Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος προέτρεψε την Γαλλία να αναθεωρήσει τη θέση της αναφορικά με την ανάγκη να αποχωρήσει άμεσα ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, διατηρώντας όμως τη συμμετοχή της στους βομβαρδισμούς.

Μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου των είκοσι ισχυρότερων κρατών στην Τουρκία, ειδικότερα, είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην επιμονή του Παρισιού να αποπεμφθεί ο Μπασάρ Αλ Άσαντ: "Άραγε, αυτό θα προστατεύσει το Παρίσι από μια τρομοκρατική επίθεση; Όχι", επέμεινε ο Ρώσος πρόεδρος.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει στήριξη στη συριακή αντιπολίτευση εξαπολύοντας βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Στις Βρυξέλλες, συνεδρίασε σήμερα το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και επικεντρώθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης.

Σύμφωνα με τη Φ. Μογκερίνι, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν αφενός μεν ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί πολιτική μετάβαση στη Συρία, αφετέρου δε ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός αλλά και ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, ούτως ώστε να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες της.

O Ταγίπ Ερντογάν που φιλοξένησε και τη σύνοδο του G20 σημείωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή στη Βιέννη για πολιτική μετάβαση στη Συρία είναι ένα "ελπιδοφόρο βήμα προς τα εμπρός", επαναλαμβάνοντας ωστόσο την πάγια θέση του ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα πρέπει να έχει θέση στο μέλλον της χώρας, θέση από την οποία δείχνει να απομακρύνεται σταδιακά ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον επισημαίνοντας ότι οι διαφωνίες σχετικά με το μέλλον του Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν τεράστιες, όμως φαίνεται να μειώνονται.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει κάποια ελπίδα πως η διαδικασία θα μπορέσει να προχωρήσει πιο γρήγορα απ’ ό,τι μέχρι τώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ