ΚΟΣΜΟΣ

Εκπρόσωπος Μέι: Η Βρετανία θα περιμένει τον τελικό χάρτη της ΕΕ για το Γιβραλτάρ

Εκπρόσωπος Μέι: Η Βρετανία θα περιμένει τον τελικό χάρτη της ΕΕ για το Γιβραλτάρ
REUTERS/ JON NAZCA

Η Βρετανία θα περιμένει έως το τέλος του μήνα για να μάθει σε ποιες κατευθυντήριες γραμμές συμφώνησαν τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με θέματα όπως το Γιβραλτάρ, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Το μέλλον του Γιβραλτάρ έδωσε το έναυσμα για την πρώτη διαμάχη των συνομιλιών εξόδου από τότε που η Μέι κατέθεσε τα επίσημα έγγραφα του διαζυγίου, με το προσχέδιο του οδικού χάρτη της ΕΕ να προβλέπει ότι η όποια συμφωνία για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ της Ισπανίας και της Βρετανίας.

«Αυτό είναι το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών που εκδόθηκε...Θα περιμένουμε να δούμε τι θα συμφωνηθεί από τους 27», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

Ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις είχε τη Δευτέρα στη Μαδρίτη μια «φιλική και εποικοδομητική» συνάντηση με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις στο πλαίσιο μιας προκαθορισμένης επίσκεψης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, κατά την οποία αναφέρθηκε στο ζήτημα του Γιβραλτάρ.

Την Κυριακή, ο πρώην επικεφαλής των Τόρις Μάικλ Χάουαρντ δήλωσε ότι η Τερέζα Μέι θα ήταν έτοιμη να κάνει πόλεμο για να υπερασπιστεί το Γιβραλτάρ, όπως έκανε πριν από 35 χρόνια η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ που κήρυξε τον πόλεμο κατά της Αργεντινής για τα Νησιά Φόκλαντ.

Ο εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε ότι αυτό που ο Χάουαρντ «προσπαθεί να καταδείξει είναι η αποφασιστικότητα ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του Γιβραλτάρ και την κυριαρχία του».

Ερωτηθείς εάν αυτό θα περιλαμβάνει την αποστολή ναυτικής δύναμης για να προστατευθεί το Γιβραλτάρ όπως έκανε η Βρετανία στην περίπτωση των Φόκλαντ, δήλωσε: «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ