ΚΟΣΜΟΣ

«Εγγόνια του ναζισμού» αποκάλεσε τους Ευρωπαίους ο Ερντογάν

«Εγγόνια του ναζισμού» αποκάλεσε τους Ευρωπαίους ο Ερντογάν
REUTERS/ UMIT BEKTAS

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Δευτέρα τους Τούρκους ψηφοφόρους στην Ευρώπη να αψηφήσουν τα «εγγόνια του ναζισμού» και να υποστηρίξουν την αναθεώρηση του συντάγματος στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί αυτόν τον μήνα.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα καταφερθεί εναντίον ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, στην εκστρατεία του για το δημοψήφισμα, κατηγορώντας τις για τακτικές «που μοιάζουν με αυτές των ναζί», επειδή απαγόρευσαν ομιλίες των υπουργών του σε συγκεντρώσεις Τούρκων ψηφοφόρων στο εξωτερικό.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει πως αυτές οι αναφορές στο ναζισμό και οι συγκρίσεις πρέπει να σταματήσουν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν σε συγκέντρωση στην επαρχία Ριζέ (Ριζούς) της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε επίσης ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα για την αποκατάσταση της θανατικής ποινής, αν το θεωρήσει απαραίτητο.

Η Τουρκία κατήργησε τη θανατική ποινή πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ενδεχόμενη αποκατάσταση της θανατικής ποινής θα έβαζε τέλος στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ