ΚΟΣΜΟΣ

Google Doodle: Ο Fazlur Rahman Khan ο αρχιτέκτονας που «άλλαξε» τους ουρανοξύστες

Google Doodle: Ο Fazlur Rahman Khan ο αρχιτέκτονας που «άλλαξε» τους ουρανοξύστες

Αν ζούσε σήμερα θα γιόρταζε τα 88α γενέθλιά του. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα αλλά πρόκειται για έναν από τους ανθρώπους που σημάδεψε τον 20ο αιώνα, βάζοντας την δική του πινελιά στην σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Πρόκειται για τον Fazlur Rahman Khan, τον οποίο τιμά το σημερινό Doodle της Google, τον αρχιτέκτονα που καινοτόμησε, κατασκευάζοντας ουρανοξύστες στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο να επισκέπτονται προκειμένου να δουν από κοντά τον ουρανοξύστη Sears ή αλλιώς Willis Tower.

Το έργο παραχωρήθηκε στην εταιρεία Skidmore, Owings and Merrill με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Bruce Graham και τον μηχανικό Fazlur Rahman Khan με σκοπό να κατασκευάσουν ένα από τα μεγαλύτερα κτήρια του κόσμου με χωρητικότητα 279.000 τ.μ.

Χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από την Sears και κόστισε περίπου 150 εκ. δολάρια εκείνης της εποχής, δηλαδή περίπου 1 δις. δολάρια του 2005. Τα πρώτα θεμέλια έπεσαν τον Απρίλη του 1971 και το έργο ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 1973.

Σε ηλικία 42 ετών, το 1972, o Fazlur Rahman Khan, με καταγωγή από το Μπαγκλαντές και τις ΗΠΑ, χαρακτηρίστηκε ως ο Κατασκευαστής της Χρονιάς στις ΗΠΑ. Ο καινοτόμος τρόπος με τον οποίο έχτιζε ουρανοξύστες άλλαξε άρδην τον τρόπο κατασκευής τέτοιων κτηρίων, δημιουργώντας μια ισορροπία ανάμεσα στη δομική αποτελεσματικότητα και την οικονομία.

Ποιος ήταν ο ο Fazlur Rahman Khan

Γεννήθηκε σαν σήμερα στις 3 Απριλίου 1929 στην Ντάκα της Βεγγάλης, πρώην επαρχίας της βρετανικής Ινδίας, η οποία από το 1971 έως και σήμερα αποτελεί το Μπανγκλαντές.

Η κόρη του αρχιτέκτονα, Yasmin Sabina Khan, λέει για τον πατέρα της: «Ως νέος, ο πατέρας μου ποτέ δεν είχε φανταστεί πως μια μέρα θα έχτιζε ουρανοξύστες. Γεννήθηκε στην ανατολική Βεγγάλη. Οι πτυχιακές σπουδές του τον έφεραν πρώτα στις ΗΠΑ και η υπόσχεση για μια καριέρα γεμάτη προκλήσεις τον οδήγησε σε ένα πολυάσχολο αρχιτεκτονικό γραφείο στο Σικάγο, την εταιρεία Skidmore, Owings & Merrill, στην οποία και παρέμεινε έως το θάνατό του το 1982.

Όλα ξεκίνησαν, όταν στη δεκαετία του ’60 και στις αρχές του ’70 οι ΗΠΑ εμφάνισαν μια υψηλή ζήτηση σε χώρους κατοικίας και εργασίας που θα στεγάζονταν σε ψηλά κτήρια. Τα παραδοσιακά σχέδια κατασκευής τέτοιων κτηρίων ήταν πολυδάπανα κι έτσι τα αρχιτεκτονικά γραφεία σχεδίαζαν κτήρια με πολύ λιγότερους ορόφους.

Ο πατέρας μου αντιλήφθηκε, τότε, ότι χρειαζόταν μια νέα προσέγγιση για το σχεδιασμό ενός ουρανοξύστη και αφοσιώθηκε σε αυτό το νέο στόχο.

Το 1972, σε ηλικία 42 ετών, χαρακτηρίστηκε ως ο Κατασκευαστής της Χρονιάς στις ΗΠΑ. Ο καινοτόμος τρόπος με τον οποίο έχτιζε ουρανοξύστες άλλαξε άρδην τον τρόπο κατασκευής τέτοιων κτιρίων, δημιουργώντας μια ισορροπία ανάμεσα στη δομική αποτελεσματικότητα και την οικονομία.

Ο Fazlur Rahman Khan υπήρξε ανθρωπιστής τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική του ζωή. Εμπνεόταν από την πεποίθηση ότι η εργασία του είχε θετικό αντίκτυπο και ενθάρρυνε άλλους μηχανικούς, ώστε να μη χάνουν το στόχο τους σε ό,τι αφορά την εργασία τους.

Ο ίδιος το είχε πει, άλλωστε, και κατά τη βράβευσή του το 1972: «Ο άνθρωπος τεχνίτης δεν πρέπει να χάνεται στην ίδια του την τεχνολογία. Πρέπει να μπορεί να εκτιμά τη ζωή και η ζωή είναι τέχνη, δράμα, μουσική και κυρίως, άνθρωποι».

Ο Fazlur Rahman Khan πέθανε στις 27 Μαρτίου 1982.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ