ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: 157 πρόσφυγες διασώθηκαν στα ανοικτά των ακτών

Λιβύη: 157 πρόσφυγες διασώθηκαν στα ανοικτά των ακτών
twitter

Περισσότεροι από 150 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν από τα στελέχη του λιμενικού σώματος της Λιβύης καθώς επιχειρούσαν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη. 

Στις δύο επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή κοντά στη Ζαουίγια (45 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης) και τη Σαμπράτα (70 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας της Λιβύης) διασώθηκαν 157 άνθρωποι, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Αγιούμπ Κασέμ, εκπρόσωπος τύπου του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης.

«Μια περίπολος του λιμενικού σώματος (που είχε σταθμεύσει) στο διυλιστήριο της Ζαουίγιας διέσωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου 119 παράτυπους μετανάστες, μεταξύ αυτών 11 γυναίκες και 7 παιδιά (...) σε απόσταση περίπου 5 ναυτικών μιλίων (8 χλμ) βόρεια της Μελίτας», ενός συγκροτήματος εξόρυξης φυσικού αερίου στη δυτική Τρίπολη, σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα με την Τυνησία.

Οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται Σύροι, Μαροκινοί, Πακιστανοί και Γκανέζοι, επέβαιναν σε μια μεγάλη λέμβο που άρχισε να βάζει νερά, διευκρίνισε ο στρατηγός Κασέμ.

Την Κυριακή, «38 παράτυποι μετανάστες από το Σουδάν, την Αλγερία και τη Νιγηρία» που είχαν στοιβαχτεί σε μια μικρή ξύλινη βάρκα, οδηγήθηκαν στις ακτές «προτού μεταφερθούν σε κέντρο κράτησης (...) στη Ζαουίγια».

Ο Λίβυος αξιωματούχος δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το σημείο απ’ όπου απέπλευσαν τα δύο πλεούμενα, όμως οι διακινητές οργανώνουν σε γενικές γραμμές τον απόπλου από τη δυτική Λιβύη, με προορισμό την Ιταλία, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 300 χλμ.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), 1.037 πρόσφυγες διασώθηκαν στ’ ανοικτά των λιβυκών ακτών σε διάστημα δύο εβδομάδων, μεταξύ της 16ης και της 30ής Μαρτίου.

Τουλάχιστον 590 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει την ζωή τους ή αγνοούνται, βάσει της ίδιας πηγής, στα ανοιχτά της Λιβύης από τις αρχές του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ