ΚΟΣΜΟΣ

Ισημερινός: Εν μέσω καταγγελιών για νοθεία ο Λένιν Μορένο αναδείχθηκε πρόεδρος (pics)

Ισημερινός: Εν μέσω καταγγελιών για νοθεία ο Λένιν Μορένο αναδείχθηκε πρόεδρος (pics)
Ο νέος πρόεδρος Λένιν Μορένο (κέντρο) REUTERS/Mariana Bazo

Ο δεύτερος γύρος εκλογών στην Ισημερινό είχε νικητή. Ο σοσιαλιστής Λενίν Μορένο είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας της λατινικής Αμερικής και θα επιμηκύνει τη δεκαετία αριστερών κυβερνήσεων. Η νίκη του συνοδεύτηκε από κατηγορίες εκ μέρους του αντιπάλου του, Γκιγιέρμο Λάσο, για νοθεία.

Οι πολιτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι ήταν απίθανο για τον Λάσο να κατάφερνε να ανατρέψει το αποτέλεσμα, δεδομένου του στενού ελέγχου που ασκεί η ομάδα του εξερχόμενου προέδρου Ραφαέλ Κορέα στους μοχλούς της εξουσίας.

Ο Μορένο, 64, ο οποίος είναι καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, θεωρείται ως πιο μετριοπαθής διάδοχος του Κορέα, ενός ριζοσπαστικού οικονομολόγου που ανακοίνωσε τον «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα» στον Ισημερινό και κατέκρινε συχνά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μορένο είναι γνωστός για τη συχνή χρήση ανέκδοτων και για την προσέγγιση των πολιτικών αντιπάλων του.

2017 04 04T024421Z 71691170 RC1E9DE494F0 RTRMADP 3 ECUADOR ELECTION

(O Κορέα με τον Μορένο/REUTERS/Mariana Bazo)

Οι εκλογές παρακολουθήθηκαν στενά ως βαρόμετρο για το πολιτικό κλίμα στη Λατινική Αμερική, όπου η αριστερή επιρροή δέκα σχεδόν χρόνων έχει αρχίσει να μειώνεται.

Είναι επίσης σημαντική μέρα και για τον ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Άσαντζ, ο οποίος αντιμετώπισε τον κίνδυνο να τον διώξει ο Λάσο από το καταφύγιό του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Με 99,35% των ψήφων καταμετρημένες από τις εκλογές χθες, το Εθνικό Συμβούλιο Εκλογών είπε ότι ο Μορένο κέρδισε το 51,17% των ψήφων έναντι του 48,83% για τον πρώην τραπεζικό Λάσο.

2017 04 04T024501Z 1660438640 RC12F7AAA0F0 RTRMADP 3 ECUADOR ELECTION

(Ο Γκιγιέρμο Λάσο/REUTERS/Henry Romero)

«Θα γίνω πρόεδρος όλων των Εκουαδοριανών, ναι, όλων, ιδιαίτερα όμως των φτωχών», είπε σε ακροατήριο περίπου 2.000 οπαδών του έξω από το προεδρικό παλάτι.

Ο Λάσο υποσχέθηκε να θέσει σε αμφισβήτηση το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι η προεκλογική του ομάδα είχε «αρκετές αποδείξεις» για παρατυπίες. «Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτά τα νόθα αποτελέσματα», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

2017 04 04T002558Z 970480088 RC1B6A9255A0 RTRMADP 3 ECUADOR ELECTION

(REUTERS/Mariana Bazo)

«Θα εξαντλήσουμε κάθε πολιτικό και ένδικο μέσο στο Εκουαδόρ (Ισημερινό) και διεθνώς, για να βεβαιωθούμε ότι θα τύχει σεβασμού η θέληση του λαού, ο οποίος απαίτησε αλλαγή», είπε.

Μερικοί υποστηρικτές του Λάσο διαμαρτυρήθηκαν έξω από εκλογικά γραφεία στο Κίτο και άλλες πόλεις.

Τα γραφεία της εκλογικής επιτροπής βρίσκονται υπό στενή φρούρηση σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ