ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πρόταση για την κατάργηση του Obamacare από την κυβέρνηση Τραμπ

Νέα πρόταση για την κατάργηση του Obamacare από την κυβέρνηση Τραμπ
REUTERS/Kevin Lamarque

Προσπάθεια επαναφοράς του σχεδίου για την ανάκληση και την αντικατάσταση του Obamacare έχει ξεκινήσει το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, προσκαλώντας μία ομάδα μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων στο Λευκό Οίκο. Ο Πενς αμέσως μετά τη συνάντηση αυτή, πήγε στο Καπιτώλιο, όπου και είχε συνάντηση με ομάδα συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων (Freedom Caucus). Τα μέλη της ομάδας, απέτρεψαν τον προηγούμενο μήνα στη Βουλή των Αντιπροσώπων την ψήφιση σχεδίου νόμου για τις υπηρεσίες υγείας, το οποίο είχε την υποστήριξη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος επιδιώκει την κατάρτιση ενός αναθεωρημένου νομοσχεδίου που θα τεθεί σε ψηφοφορία μέχρι το τέλος της εβδομάδας πριν από τις ανοιξιάτικες διακοπές της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι νομικές διατάξεις της νέας πρότασης, ενδέχεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με την άποψη αρκετών Ρεπουμπλικάνων-μελών του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος θα χαρεί πολύ εάν το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή. Οι κινήσεις για μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να γίνουν γρήγορα», δήλωσε ο Κρις Κόλινς, που ανήκει στην ομάδα των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων και είναι πολιτικός σύμμαχος του Τραμπ.

Πριν από δέκα ημέρες, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν αναγκάστηκε να ακυρώσει ψηφοφορία για την έγκριση νομοσχεδίου αντικατάστασης του Obamacare, όταν έγινε ξεκάθαρο ότι δεν συγκεντρωνόταν ο απαραίτητος αριθμός ψήφων για την ψήφισή του. Η αρνητική αυτή εξέλιξη είχε χαρακτήρα πολιτικής ήττας για τον Τραμπ, αλλά και για τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, καθώς έχουν εκλεγεί επί τη βάσει της προεκλογικής εξαγγελίας για την αντικατάσταση του Obamacare.

Τα μέλη της ομάδας Freedom Caucus υποστήριξαν ότι το (αρχικά) προτεινόμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο είχε πολλά κοινά σημεία με το Obamacare, ενώ οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι αντέδρασαν έναντι των αλλαγών που προωθούσε η συντηρητική πτέρυγα του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ επιτέθηκε στα μέλη της συντηρητικής ομάδας, απειλώντας ότι θα αναλάβει δράση εναντίον τους στις εκλογές που θα διεξαχθούν για το Κογκρέσο την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, ο ίδιος υιοθέτησε έναν πιο μετριοπαθή τόνο την Κυριακή αναρτώντας το ακόλουθο μήνυμα στο Twitter: «Οι συνομιλίες για την κατάργηση και την αντικατάσταση του Obamacare βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν μέχρι την επίτευξη συμφωνίας».

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ραντ Πολ, που ήταν σφοδρός επικριτής του αρχικού νομοσχεδίου, μετά τις παρτίδες γκολφ που έπαιξε με τον Τραμπ την Κυριακή, εξέφρασε την ελπίδα ότι το αναθεωρημένο σχέδιο νόμου θα ενσωματώνει αλλαγές με τέτοιο τρόπο ώστε να συγκεντρώνει την υποστήριξη τόσο των συντηρητικών, όσο και των μετριοπαθών μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο. Ο Πολ εξέφρασε στους δημοσιογράφους την αισιοδοξία του “σχετικά με την εγγύτητα στην επίτευξη συμφωνίας για την κατάργηση του Obamacare.”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ