ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Ξεκίνησε η εκταφή των πεσόντων της ακταιωρού «Φαέθων»

Κύπρος: Ξεκίνησε η εκταφή των πεσόντων της ακταιωρού «Φαέθων»
politis.com

Άρχισε το πρωί της Τρίτης στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, η εκταφή των εξ Ελλάδος πεσόντων της ακταιωρού «Φαέθων».

Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ οι εκταφές που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια δεν απέδιδαν τα σωστά
αποτελέσματα καθώς οι συγγενείς παρελάμβαναν τα λανθασμένα οστά, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις επιστημονικές εξετάσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό.

Άλλωστε, όπως αναφέρει στο politis.com, ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, είπε την Τρίτη ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι στο χώρο βρίσκονται θαμμένα τα οστά των έξι Ελλαδιτών του Φαέθων, ενός Κυπρίου και ακόμα πέντε αγνοουμένων.

ektafi

πηγή: politis.com

Ο ίδιος τόνισε πως έγιναν απανωτά λάθη και παραλείψεις στη διαδικασία ταυτοποίησης, που είχαν ως αποτέλεσμα να δοθούν λάθος οστά σε συγγενείς.

ektafi 2

πηγή: politis.com

Ο βομβαρδισμός της ακταιωρού «Φαέθων»

Τον Αύγουστο του 1964 η ακταιωρός «Φαέθων» στάλθηκε στην Κύπρο από την ελληνική κυβέρνηση και βομβαρδίστηκε από τουρκικά μαχητικά στο καραβοστάσι «Ξερός», στον κόλπο της Μόρφου, κατά τη διάρκεια των μαχών της Τηλλυρίας.

faethon

Πηγή: politis.com

Ως αποτέλεσμα έχασαν τη ζωή τους επτά μέλη του πληρώματος. Ο κυβερνήτης του πλοίου, ανθυποπλοίαρχος του τότε του Βασιλικού Ναυτικού, Δημήτριος Μητσάτσος δέχθηκε πυρά στο δεξί του χέρι, το οποίο στη συνέχεια και έχασε. Με αυταπάρνηση και ηρωισμό, ο κυβερνήτης και μέλη του πληρώματος που τελικά έχασαν την ζωή τους κατάφεραν να σώσουν τη ζωή 15 άλλων συναδέλφων τους. Η τουρκική αεροπορία έκαψε την ακταιωρό με βόμβες ναπάλμ.

Κυβερνήτης «Φαέθων»: Τιμή μας που πολεμήσαμε για την Κύπρο

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πολίτης 107,6 ο κ. Μητσάτσος τόνισε πως «ήταν τιμή μας που πολεμήσαμε εκεί για την Κύπρο, αλλά αυτή η μέρα παραμένει στη μνήμη μου».

Παράλληλα, ανέφερε πως προσπάθησε να ξεχάσει όλα όσα έγιναν και προσπάθησε να έρθει στην Κύπρο, για να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες, κάτι που όμως δεν του επετράπη.

Ακόμα, ο κ. Μητσάτσος κάλεσε όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις για το μέλλον των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, «να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί όταν μία μάνα χάνει το παιδί της, πρέπει να της εξηγήσουν το γιατί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ