ΚΟΣΜΟΣ

Μενβέντεφ: «Ανοησίες» τα όσα καταλογίζουν στην ρωσική κυβέρνηση περί διαφθοράς

Μενβέντεφ: «Ανοησίες» τα όσα καταλογίζουν στην ρωσική κυβέρνηση περί διαφθοράς
REUTERS / SPUTNIK

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντεφ, σπάζοντας τη σιωπή του, χαρακτήρισε «ανοησίες» τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, ότι ο ίδιος, συγγενείς και φίλοι του εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς, υποστηρίζοντας ότι όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν πολιτικά και ιδιοτελή κίνητρα με προεκλογικό χαρακτήρα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός κατά την διάρκεια ομιλίας του σε επιχείρηση της πόλης Τάμποφσκ, εμφανίσθηκε ήρεμος, λέγοντας πως έχει γερά νεύρα και πως αν αντιδρούσε κάθε φορά σε παρόμοιες επιθέσεις, δεν θα μπορούσε να δουλέψει και να ασκήσει τα καθήκοντα του ως πρωθυπουργός, όπως και πως στα χρόνια που δουλεύει έχει αποκτήσει ένα είδος ανοσίας σ' αυτές τις προκλήσεις.

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι αυτοί που διοργανώνουν τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και επιτίθενται στην κυβέρνηση έχουν πολιτικά κίνητρα, επιχειρούν να παρουσιάσουν όσους βρίσκονται στην εξουσία, ότι τα κάνουν όλα άσχημα ενώ εκείνοι είναι οι καλύτεροι.

Ισχυρίσθηκε μάλιστα ότι τα σενάρια που στοιχειοθετούν κάποιοι κατά της κυβερνητικής διαφθοράς και του ίδιου, έχουν πίσω τους συγκεκριμένους χορηγούς. Και στην περίπτωση αυτή ο ρώσος πρωθυπουργός αναφέρθηκε σαφώς, στο βίντεο του ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξάντρ Ναβάλνι, στο οποίο κατηγορείται ότι απόκτησε ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών και διάφορες εταιρείες που διαχειρίζονται φίλοι και συγγενείς του. Το εν λόγω βίντεο είχε αναρτήσει στο Youtube το κίνημα του Ναβάλνι (Μέτωπο κατά της Διαφθοράς), και το είδαν στο εν λόγω μέσο 14 εκατομμύρια φορές.

Ο Ντμίτρι Μενβέντιεφ, ισχυρίσθηκε ότι οι συγκεκριμένοι πολιτικοί παρασύρουν την νεολαία , ωθώντας την να βγαίνει σε διαδηλώσεις και να παραβιάζει έτσι την νομοθεσία, χαρακτηρίζοντας την στάση τους «ανέντιμη» που εξυπηρετεί ιδιοτελείς σκοπούς.

Οι δηλώσεις του ρώσου πρωθυπουργού, γίνονται δύο εβδομάδες μετά τις διαδηλώσεις της 26ης Μαρτίου που είχαν γίνει στην Μόσχα και σε πολλές ρωσικές πόλεις κατά της διαφθοράς με πρωτοβουλία του Αλεξέι Ναβάλνι. Οι διαδηλώσεις φαίνεται πως απασχόλησαν την ρωσική πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα την πρόεδρο του Συμβουλίου Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, η οποία είχε δηλώσει την επόμενη μλερα ότι «η κυβέρνηση πρέπει να κάνει διάλογο με τον λαό και να μην δίνει την εντύπωση ότι δεν συμβαίνει τίποτα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ