ΚΟΣΜΟΣ

Πιέσεις της Γερμανίας στην Τουρκία για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου της Die Welt

Πιέσεις της Γερμανίας στην Τουρκία για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου της Die Welt
REUTERS/Fabian Bimmer

Ο Ντενίζ Γιουτζέλ, ο ανταποκριτής της εφημερίδας Die Welt ο οποίος έχει φυλακιστεί από τις τουρκικές αρχές είναι καλά στην υγεία του, αλλά η Γερμανία συνεχίζει να απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή του, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ έπειτα από μια επίσκεψη που του έκανε γερμανικό προξενικό προσωπικό.

Ο Γιουτζέλ, ο οποίος έχει διπλή, γερμανική και τουρκική υπηκοότητα, συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές τον Φεβρουάριο. Κατηγορείται για διασπορά προπαγάνδας, υποστήριξη σε μια τρομοκρατική οργάνωση και υποκίνηση των τούρκων πολιτών στη βία. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Περιγράφοντας την υπόθεση Γιουτζέλ «μια από τις μεγάλες δοκιμασίες για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις», ο Ροτ μίλησε στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνδιάλεξη με έναν νομικό του γερμανικού προξενείου ο οποίος επισκέφθηκε τον δημοσιογράφο σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης νωρίτερα την Τρίτη.

«Ο Γιουτζέλ, με δεδομένες τις συνθήκες, είναι καλά. Αυτό που αποτελεί βάρος για τον ίδιο είναι η απομόνωση» που του έχει επιβληθεί, ανέφερε ο Ροτ, που ευχαρίστησε τις τουρκικές αρχές διότι επέτρεψαν την επίσκεψη προξενικών αξιωματούχων, κάτι που η Άγκυρα αρνείτο επί εβδομάδες.

«Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος για εμάς», συνέχισε ο Ροτ. «Συνεχίζουμε να ασκούμε πιέσεις για την αποφυλάκιση του Ντενίζ Γιουτζέλ».

Ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10,5 ετών εάν καταδικαστεί.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία οξύνθηκαν περισσότερο μετά την απαγόρευση που επέβαλαν οι γερμανικές αρχές σε συγκεντρώσεις όπου επρόκειτο να εμφανιστούν τούρκοι υπουργοί ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος και τη μετατροπή του τουρκικού πολιτικού συστήματος σε προεδρικό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε με βαριές εκφράσεις εναντίον ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, κυρίως αυτών της Γερμανίας και της Ολλανδίας, στο πλαίσιο της εκστρατείας τους, κατηγορώντας τους για «ναζιστικές» πρακτικές.

Τονίζοντας ότι οι συγκρίσεις με τους ναζί είναι απαράδεκτες, ο Ροτ σημείωσε τη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στην υπόθεση Γιουτζέλ.

«Αυτή είναι μια από τις μεγάλες δοκιμασίες για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις και μπορώ μόνοι να ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σύντομα σε μια ικανοποιητική λύση», είπε ο Ροτ.

Σημειώνεται πως ο Γιουτζέλ είναι ο πρώτος γερμανός δημοσιογράφος ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο των εκτεταμένων εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ