ΚΟΣΜΟΣ

Έτσι «χτυπούν» οι επτά πιο θανατηφόροι σκορπιοί στον κόσμο (Vid)

Έτσι «χτυπούν» οι επτά πιο θανατηφόροι σκορπιοί στον κόσμο (Vid)
FunctionalEcology / YouTube

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Πόρτο δείχνει τον τρόπο που τσιμπάνε επτά από τους πιο θανατηφόρους σκορπιούς στον κόσμο.

 

Μέσα από την μελέτη μαθαίνουμε πως αυτοί οι σκορπιοί, οι οποίοι έχουν διαφορετικό μέγεθος ο καθένας, καταφέρνουν να επιτεθούν σε αυτούς που τους απειλούν.

Οι σκορπιοί, χρησιμοποιούν τα δηλητηριώδη κεντριά τους για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από διάφορα αρπακτικά.

«Ενώ οι σκορπιοί τσιμπούν τα έντομα- θηράματά τους αργά και με ακρίβεια, αμύνονται με ένα ταχύ και αιφνίδιο χτύπημα της ουράς τους», αναφέρει ο βιολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Functional Ecology, Arie van der Meijden.

«Το αμυντικό χτύπημα οπότε, ίσως να είναι η πιο "απαιτητική" κίνηση που κάνει ο σκορπιός με την ουρά του. Σε αυτή τη μελέτη, μετρήσαμε την ταχύτητα του τσιμπήματος των σκορπιών για πρώτη φορά» προσθέτει ο επιστήμονας.

Με τη βοήθεια μιας φωτογραφικής μηχανής η οποία συλλαμβάνει 500 καρέ ανά δευτερόλεπτο καταγράφηκε η αντίδραση που έχουν οι σκορπιοί όταν νιώθουν ότι απειλούνται.

Ένας από τους επτά σκορπιούς που εξέτασαν οι επιστήμονες ήταν ο σκορπιός Death stalker, γνωστός και ως «ισραηλινός σκορπιός», εκτιμάται ότι ευθύνεται για 2.000 θανάτους κάθε χρόνο, καθώς με ένα τσίμπημα απελευθερώνει 2,5 ml δηλητήριο. Το ενεργό συστατικό του, chlorotoxin, προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης πυρετό, οξύ πόνο, παράλυση, σπασμούς, κώμα, ακόμα και θάνατο, όταν παύσει η λειτουργία των πνευμόνων.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ