ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Πόσα είδη δέντρων υπάρχουν στη Γη

Έρευνα: Πόσα είδη δέντρων υπάρχουν στη Γη
REUTERS

Νέο κατάλογο για τα είδη δέντρων που υπάρχουν στον πλανήτη παρουσίασε η οργάνωση Botanical Gardens Conservation International (BGCI).

Σύμφωνα με τον νέο κατάλογο στον πλανήτη μας υπάρχουν 60.065 γνωστά είδη δέντρων. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αειφόρας δασοκομίας «Journal of Sustainable Forestry» σύμφωνα με το BBC, κατέγραψαν τα περισσότερα είδη δέντρων στη Βραζιλία (8.715), ενώ στους δύο πόλους δεν επιβιώνουν καθόλου δένδρα.

Πάνω από τα μισά είδη δέντρων (το 58%) υπάρχουν μόνο σε μια χώρα, κάτι που τα καθιστά ευάλωτα σε διάφορες απειλές, όπως η αποψίλωση των δασών από ανθρώπινες δραστηριότητες ή φυσικές καταστροφές.

Περίπου 300 είδη θεωρούνται ότι βρίσκονται στο «κόκκινο», δηλαδή κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση, καθώς έχουν απομείνει λιγότερα από 50 δέντρα για κάθε ένα από αυτά τα είδη.

Η BGCI δήλωσε ότι στο μέλλον ο αριθμός των γνωστών ειδών δέντρων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς περίπου 2.000 νέα φυτά αναγνωρίζονται κάθε χρόνο, ανάμεσά τους και μερικά δένδρα.

Δείτε εδώ αναλυτικά την πρώτη ολοκληρωμένη παγκόσμια βάση δεδομένων των δένδρων της Γης με την ονομασία GlobalTreeSearch.

Δείτε εδώ την πρωτότυπη επιστημονική εργασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ