ΚΟΣΜΟΣ

Αγία Πετρούπολη: Έξι συλλήψεις υπόπτων για στρατολόγηση τρομοκρατών

Αγία Πετρούπολη: Έξι συλλήψεις υπόπτων για στρατολόγηση τρομοκρατών
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Ilya Naymushin

Σε συναγερμό βρίσκονται οι ρωσικές Αρχές μετά την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας στην Αγία Πετρούπολη, για την σύλληψη των υπευθύνων.

Όπως ανακοίνωσε η Ρωσική Επιτροπή Ερευνών, την Τετάρτη έξι πολίτες χωρών της Κεντρικής Ασίας συνελήφθησαν στην Αγία Πετρούπολη με την κατηγορία ότι στρατολογούσαν «τρομοκράτες» και διευκόλυναν τρομοκρατικές ενέργειες. Η ανακοίνωση αναφέρεται:

Στις 5 Απριλίου 2017 (...) οι ερευνητές συνέλαβαν έξι πολίτες χωρών της Κεντρικής Ασίας που ήρθαν στη Ρωσία για να εργαστούν.

Οι συλλήψεις έγιναν από πράκτορες της FSB, του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς και μέλη της εθνοφρουράς.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συλληφθέντες συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό, από την οποία σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι. Κατηγορούνται πάντως ότι από τον Νοέμβριο του 2015 στρατολογούσαν κυρίως συμπατριώτες τους για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά και για να συμμετάσχουν σε ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ Νόσρα.

Ο δράστης του μακελειού

2017 04 04T113827Z 1997044436 RC13934EC720 RTRMADP 3 RUSSIA BLAST METRO

5th Channel Russia/via Reuters

Ο Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ κατονομάστηκε ως ο «εγκέφαλος» πίσω από την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολη, η οποία στοίχισε τη ζωή 14 ανθρώπων.

Ο Τζαλίλοφ κατονομάστηκε από την κρατική επιτροπή έρευνας της Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας μια ανακοίνωση που είχε εκδοθεί νωρίτερα από τις υπηρεσίες ασφάλειας του Καζακστάν.

Η επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως η έρευνά της ταυτοποίησε τον Τζαλίλοφ, γενετικό υλικό του οποίου βρέθηκε επίσης σε μια τσάντα που περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ