ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Νομοσχέδιο απαγορεύει τον γάμο των ανηλίκων

Γερμανία: Νομοσχέδιο απαγορεύει τον γάμο των ανηλίκων
REUTERS

Νομοσχέδιο που απαγορεύει τον γάμο μεταξύ ανηλίκων υιοθέτησε η γερμανική κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα περιθωριακό φαινόμενο στη Γερμανία που πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί έπειτα και από την άφιξη ενός εκατομμυρίου προσφύγων σε διάστημα δύο ετών.

Το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μας, εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και έχει ως στόχο την καλύτερη προστασία των παιδιών θυμάτων εξαναγκαστικών γάμων, κυρίως των κοριτσιών και των εφήβων που παντρεύονται μεγαλύτερους άνδρες.

Η νέα νομοθεσία θα εφαρμοστεί και στους γάμους ανηλίκων που έχουν νομίμως συναφθεί στο εξωτερικό και προβλέπει ότι ένα κορίτσι μπορεί να χωρίσει από τον σύζυγό του και να περιέλθει στη φροντίδα των κοινωνικών υπηρεσιών.

«Τα παιδιά δεν μπορούν να παντρευτούν στο δημαρχείο ή στην εκκλησία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης. «Η ενίσχυση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου είναι αναγκαία, ιδιαίτερα για τους γάμους που έχουν συναφθεί στο εξωτερικό. Οφείλουμε να μην ανεχθούμε γάμους που εμποδίζουν την ανάπτυξη των ανηλίκων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι γάμοι που έχουν συναφθεί στο εξωτερικό μεταξύ ανηλίκων κάτω των 16 ετών θα θεωρούνται άκυροι και εκείνοι που αφορούν νέους 16 έως 17 ετών θα μπορούν να ακυρωθούν από δικαστήρια οικογενειακών υποθέσεων. Πρόστιμα προβλέπονται για τις περιπτώσεις που ανήλικοι παντρεύονται με θρησκευτικό ή παραδοσιακό τρόπο.

Η πρακτική αυτή εξακολουθεί να αποτελεί περιθωριακό φαινόμενο στην Γερμανία παρά την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από χώρες όπου η πρακτική αυτή εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, έχουν καταγραφεί 1.473 παντρεμένοι ανήλικοι, 361 από τους οποίους είναι κάτω των 14 ετών. Περί το ήμισυ αυτών των ανηλίκων (664) προέρχονται από την Συρία, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από το Αφγανιστάν (157) και από το Ιράκ (100).

Δικαστήριο του Μπάμπεργκ στην Βαυαρία προκάλεσε πέρυσι πολεμική κρίνοντας νόμιμο γάμο που είχε τελεστεί στη Συρία ανάμεσα σε μία έφηβη 15 ετών και τον 21χρονο εξάδελφό της.

Στη Γερμανία, η νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 18 έτη, αλλά μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις εάν ένας από τους συζύγους είναι άνω των 16 ετών και ο άλλος άνω των 18 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ