ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία για το κύμα ξενοφοβίας στην Ευρώπη

Ανησυχία για το κύμα ξενοφοβίας στην Ευρώπη
REUTERS/Fabrizio Bensch (Φωτό αρχείου)

 Eντείνονται οι φωνές και οι διαδηλώσεις στην Ευρώπη κατά μεταναστών και ισλαμιστών.

Περισσότεροι από 10.000 υποστηρικτές του λαϊκιστικού, ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida διαδήλωσαν στη Δρέσδη (ανατολικά) καταγγέλλοντας ότι οι μαζικές μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη ευθύνονται για τις επιθέσεις που αιματοκύλισαν το Παρίσι, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτές οι επιθέσεις δεν ήρθαν από το πουθενά, είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής μετανάστευσης ανθρώπων που δεν υποστηρίζουν σε καμία περίπτωση τις ίδιες αξίες» δήλωσε ένας από τους επικεφαλής του κινήματος, ο Ζίγκφριντ Ντέμπριτς, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε «η Μέρκελ πρέπει να παραιτηθεί».

Εννέα έως δώδεκα χιλιάδες διαδηλωτές, σύμφωνα με την καταμέτρηση ενός πανεπιστημίου, συγκεντρώθηκαν σε μία από τις μεγάλες πλατείες της πόλης για να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδήλωση που πραγματοποιεί κάθε εβδομάδα το κίνημα των Ευρωπαίων Πατριωτών εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης (Pegida).

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο υπέδειξε τους μουσουλμάνους στη χώρα του ως δυνητική απειλή σήμερα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του «παρακολουθεί» αυτή την κοινότητα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Σλοβάκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως και Πολωνοί, εκδήλωσαν ανοικτά το Σαββατοκύριακο την αντίθεσή τους στα σχέδια της ΕΕ οι χώρες τους να υποδεχθούν χιλιάδες πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη, πολλοί από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι, υποστηρίζοντας ότι η βία στο Παρίσι τεκμηριώνει τις ανησυχίες που έχουν ήδη εκφράσει.

Την επομένη των επιθέσεων στο Παρίσι η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν απαίτησε να «σταματήσει αμέσως η υποδοχή οποιουδήποτε μετανάστη», ενώ η νέα, συντηρητική και ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας υιοθέτησε ακόμη σκληρότερες θέσεις έναντι των προσφύγων. Στην Ουγγαρία, η συντηρητική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του συστήματος των ποσοστώσεων για την ανακατανομή των προσφύγων που έχει εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγερν Γιάγκλαντ κάλεσε την Δευτέρα, να μην συγχέονται οι τρομοκράτες με τους μετανάστες, τονίζοντας πως δεν πρέπει «να κατηγορούνται για τρομοκρατία εκείνοι που προσπαθούν να σωθούν από αυτήν» σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν πρέπει να αναμιγνύεται η κρίση των μεταναστών με την τρομοκρατική απειλή. Η τρομοκρατία υπήρχε πολύ πριν. Δεν πρέπει να κατηγορούμε για τρομοκρατία αυτούς που προσπαθούν να σωθούν από αυτήν», υπογράμμισε ο Γιάγκλαντ. «Οι τρομοκράτες δεν είχαν ανάγκη τους πρόσφυγες για να διαπράξουν τα εγκλήματά τους. Αυτοί που το υποστηρίζουν υποκύπτουν στην προπαγάνδα τους», προσέθεσε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ