ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία παρέδωσε στη Γερμανία φάκελο υπόπτων τρομοκρατών

Η Τουρκία παρέδωσε στη Γερμανία φάκελο υπόπτων τρομοκρατών
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Kai Pfaffenbach

Την ώρα που στο εσωτερικό της Γερμανίας εντείνονται οι ανησυχίες για παρακολουθήσεις Τούρκων πολιτών που ζουν στην Γερμανία -από πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών- η Άγκυρα έκανε την κίνηση να παραδώσει σε μέλη γερμανικής αντιπροσωπείας που επισκέπτεται την χώρα, πρόσθετα στοιχεία για πρόσωπα για τα οποία ότι έχουν διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες.

Όπως δήλωσε πηγή του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών στο Reuters, ο φάκελος με τα πρόσθετα στοιχεία μεταβιβάστηκε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ποινικής Δίωξης και στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία προστασίας του Συντάγματος, για να προβούν σε περαιτέρω έρευνες. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν τα στοιχεία αυτά αφορούν νέα άτομα ή πρόσθετες πληροφορίες για άτομα ύποπτα για τρομοκρατία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης άρχισε να ερευνά τις καταγγελίες Τούρκων πολιτών που ζουν στην Γερμανία ότι παρακολουθούνται και απειλούνται από πράκτορες τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που βρίσκονται στην χώρα.

Οι έρευνες των γερμανικών αρχών ξεκίνησαν μετά από δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου που ανέφεραν ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρέδωσαν σε Γερμανούς αξιωματούχους, κατάλογο με περισσότερα από 300 ονόματα πιθανών υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ