ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Γερουσιαστής μιλούσε 14 ώρες στο βήμα της ολομέλειας κατά του διορισμού του δικαστή Γκόρσατς

ΗΠΑ: Γερουσιαστής μιλούσε 14 ώρες στο βήμα της ολομέλειας κατά του διορισμού του δικαστή Γκόρσατς
REUTERS/Jim Bourg (αρχείου)

Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος από το Όρεγκον Τζεφ Μέρκλεϊ παρέμεινε για περισσότερες από 14 ώρες στο βήμα της ολομέλειας της Γερουσίας των ΗΠΑ σε μια ομιλία του εναντίον της επικείμενης έγκρισης του διορισμού του συντηρητικού δικαστή Νιλ Γκόρσατς στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Καθώς προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας της Γερουσίας, ο 60χρονος πολιτικός άρχισε να μιλάει λίγο πριν τις 19.00 τοπική ώρα χθες και συνέχισε έως σήμερα στις 09.00 τοπική ώρα την μαραθώνια ομιλία του όπου απαρίθμησε τις επιπτώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, του διορισμού του Νιλ Γκόρσατς στο ανώτατο δικαστικό σώμα των ΗΠΑ. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να τον διακόψει κι εκείνος δεν μπορεί να αποχωρήσει από το βήμα.

Αυτού του είδους η παρέμβαση αποκαλείται «filibuster»: πρόκειται για μια τεχνική κωλυσιεργίας που επιτρέπει σε έναν μονάχα γερουσιαστή να μακρηγορεί καθυστερώντας τις συνεδριάσεις του σώματος με στόχο, για παράδειγμα, να εμποδίσει την διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας.

Στην περίπτωση ωστόσο του Μέρκλεϊ, που μιλούσε όλη νύχτα, ο στόχος δεν επιτεύχθηκε, καθώς η πρώτη ψηφοφορία για τον Νιλ Γκόρσατς έχει ήδη προγραμματιστεί σε ημερήσια διάταξη για την Πέμπτη το πρωί, μια αμετάκλητη διαδικασία.

«Η πλειοψηφία της Γερουσίας αποφάσισε να κλέψει μια έδρα από το Ανώτατο Δικαστήριο» δήλωσε ο Τζεφ Μέρκλεϊ.

«Πρόκειται για μια τακτική μικροκομματισμού» σημείωσε.

Τον Μάιο του 2015, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ραντ Πολ μιλούσε ενώπιον της Γερουσίας για μια ολόκληρη νύχτα, συμπληρώνοντας 10 ώρες και 30 λεπτά διαμαρτυρόμενος για μια μεταρρύθμιση που αφορούσε την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας NSA.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο συνάδελφός του Τεντ Κρουζ παρέμεινε στο βήμα για 21 και πλέον ώρες, μιλώντας κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το Μπαράκ Ομπάμα.

Το απόλυτο ρεκόρ άνω των 24 ωρών χρονολογείται από το 1957 και το έχει ο γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα Στρομ Θέρμοντ, που στόχευε να μπλοκάρει ένα νομοσχέδιο για τα πολιτικά δικαιώματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ