ΚΟΣΜΟΣ

«Γροθιά» στο στομάχι το εξώφυλλο της Liberation για τα χημικά στη Συρία (pic)

«Γροθιά» στο στομάχι το εξώφυλλο της Liberation για τα χημικά στη Συρία (pic)
Ferhat Dervisoglu/Dogan News Agency

«Γροθιά» στο στομάχι είναι το σημερινό εξώφυλλο στην Liberation που αφιερώνεται στην επίθεση με χημικά σε επαρχία της Συρίας.

Με το τίτλο «Τα παιδιά του Άσαντ» και μια φωτογραφία από τους ανήλικους που έπεσαν θύματα της αεροπορικής επίθεσης, πιθανόν με νευροτοξικό παράγοντα, η γαλλική εφημερίδα δίνει μια εικόνα της σκληρής πραγματικότητας στην Συρία.

Τα άψυχα σώματα των αμάχων προκαλούν το κοινό αίσθημα και στο άκουσμα της είδησης της επίθεσης η κατακραυγή ήταν παγκόσμια.

Η επίθεση σημειώθηκε στην Χαν Σεϊχούν της ανταρτοκρατούμενης επαρχίας Ιντλίμπ, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 86 άτομα και όλα δείχνουν πως έγινε από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ.

liber

Στο δημοσίευμα του γαλλικού μέσου περιλαμβάνεται εκτενές ρεπορτάζ για την επίθεση και η εφημερίδα τονίζει πως διαθέτει στοιχεία για την ενοχή Άσαντ.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τα θύματα της επίθεσης εμφανίζουν συμπτώματα που συνάδουν με αντίδραση σε νευροτοξικό παράγοντα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν πως οι θάνατοι προκλήθηκαν από αέριο σαρίν το οποίο έριψαν συριακά αεροσκάφη, ενώ η Ρωσία – που έχει δεχθεί σοβαρές επικρίσεις για την βοήθεια που προσφέρει στον Άσαντ – δήλωσε πως το δηλητηριώδες αέριο διέρρευσε από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών την οποία έπληξαν συριακά μαχητικά.

Το σαρίν είναι ένα οργανοφωσφορικό μείγμα και νευροτοξικός παράγοντας. Το χλώριο και το αέριο μουστάρδας, που θεωρείται επίσης πιθανό ότι έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στη Συρία, δεν είναι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ