ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία ετοιμάζει χερσαία επίθεση στο βόρειο Ιράκ μετά το δημοψήφισμα

Η Τουρκία ετοιμάζει χερσαία επίθεση στο βόρειο Ιράκ μετά το δημοψήφισμα
REUTERS/Andres Martinez Casares

Η Άγκυρα ετοιμάζεται να διεξάγει χερσαία επίθεση στο βόρειο Ιράκ, κατά των βάσεων των κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ, όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.

Η νέα αυτή επιχείρηση, με την ονομασία «Ασπίδα του Τίγρη», θα διαδεχθεί την «Ασπίδα του Ευφράτη», που άρχισε στις 24 Αυγούστου στη βόρεια Συρία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και των κουρδικών πολιτοφυλακών και έλαβε επισήμως τέλος την περασμένη εβδομάδα.

Οι τουρκικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν άμεσα αυτές τις πληροφορίες, ωστόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η «Ασπίδα του Ευφράτη» θα έχει ένα «δεύτερο και ένα τρίτο στάδιο» σε Συρία και Ιράκ.

Η επιχείρηση «Ασπίδα του Τίγρη» μπορεί να αρχίσει «τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου», μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την επέκταση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν, σημειώνει η Yeni Safak.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, θα κινητοποιηθούν άρματα μάχης, πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που είχαν χρησιμοποιηθεί για την επιχείρηση στη Συρία.

Η εφημερίδα απαριθμεί εννέα στρατόπεδα του PKK, μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της, στην περιφέρεια Σιντζάρ, η οποία εκτείνεται από τη Μοσούλη μέχρι τη Συρία, νοτίως των τουρκικών συνόρων.

Σημειώνεται πως η κουρδική αυτονομιστική οργάνωση εισήλθε εκεί το 2014 για να εκδιώξει, όπως υποστήριξε, το Ισλαμικό Κράτος που κατέσφαζε εκεί τους τοπικούς πληθυσμούς των Γεζίντι.

Σύμφωνα με την Yeni Safak, η επιχείρηση έχει κυρίως στόχο να αποκοπούν οι οδοί επικοινωνίας ανάμεσα στη Σιντζάρ και την οροσειρά Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ, όπου φέρεται ότι βρίσκεται το επιτελείο του PKK.

Οι δυνάμεις της Άγκυρας θα υποστηριχθούν από τους Τουρκμένους του Ιράκ που εκπαιδεύονται στην τουρκική βάση της Μπασίκα, όπου από τον Δεκέμβριο του 2015 έχουν αναπτυχθεί τούρκοι στρατιώτες, κάτι στο οποίο αντιδρά τη Βαγδάτη.

Μια τέτοια επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ ωστόσο υπάρχει κίνδυνος να ενισχύσει τις εντάσεις με τη Βαγδάτη, αλλά και με την Ουάσινγκτον, η οποία έχει κρατήσει επιφυλακτική στάση έναντι της μονομερούς εισβολής της Τουρκίας στη Συρία, σημειώνει η εφημερίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ