ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Επικρίνει το ερωτηματολόγιο της ουγγρικής κυβέρνησης

Γιούνκερ: Επικρίνει το ερωτηματολόγιο της ουγγρικής κυβέρνησης
REUTERS/Francois Lenoir

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επέκρινε το «προσανατολισμένο ερωτηματολόγιο» που παρέδωσε η ουγγρική κυβέρνηση σε κάθε νοικοκυριό ώστε να συγκεντρώσει τις απόψεις τους για τον τρόπο που θα αντιταχθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η φόρμα με τις ερωτήσεις φέρει τον τίτλο «Ας σταματήσουμε τις Βρυξέλλες!» και περιλαμβάνει έξι ερωτήσεις που κυρίως αφορούν τη μεταναστευτική πολιτική, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Θα ήθελα, αφού διάβασα αυτό το προσανατολισμένο ερωτηματολόγιο, να καταλάβω καλύτερα τις προθέσεις» του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, δήλωσε ο Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση για την Ουγγαρία στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Στο ερωτηματολόγιο αυτό «δεν τίθεται θέμα εξόδου από την Ε.Ε, αλλά τίθεται θέμα να σταματήσουμε τις Βρυξέλλες», σχολίασε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

«Αυτός ο τρόπος να κακολογήσει τις Βρυξέλλες αφού υπέγραψε τη Διακήρυξη της Ρώμης λέει περισσότερα για τον συντάκτη του ερωτηματολογίου απ' ό,τι για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε αναφερόμενος στη διακήρυξη ενότητας που υπογράφηκε από τους ηγέτες της Ε.Ε στις 25 Μαρτίου στη Ρώμη, με την ευκαιρία των 60 χρόνων της ιδρυτικής συνθήκης της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.

Ο Γιούνκερ επέκρινε επίσης την υιοθέτηση από την Ουγγαρία ενός νέου νόμου που απειλεί με κλείσιμο το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης (CEU).

«Δε μου αρέσει αυτή η απόφαση», απάντησε υπενθυμίζοντας ότι η Κομισιόν έχει προβλέψει να διεξαγάγει στις 12 Απριλίου μία εσωτερική συζήτηση για το θέμα.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Έρευνα Κάρλος Μοέντας είχε ήδη εκφράσει χθες «βαθιά ανησυχία» γι' αυτή τη νομοθεσία που ενδέχεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να βρίσκεται «σε άμεση αντίθεση με την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας και με τις κοινές αξίες μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ