ΚΟΣΜΟΣ

Σε αμοιβαία ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας συμφώνησαν ΗΠΑ-Κίνα

Σε αμοιβαία ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας συμφώνησαν ΗΠΑ-Κίνα
REUTERS/ CARLOS BARRIA

H αμοιβαία ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, αλλά και η επίλυση των διαφορών στις διμερείς σχέσεις επί τη βάσει του αμοιβαίου σεβασμού, δρομολογήθηκαν μετά τη συνάντηση του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος Σι πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, όπου είχε την πρώτη του συνάντηση με τον Τραμπ, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η πορεία των σινοαμερικανικών σχέσεων, μετά την προεδρική αλλαγή στις ΗΠΑ, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua

Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την πρώτη τους συνάντηση στο τουριστικό θέρετρο Mar-a-Lago στη Φλόριντα ως “θετική και εποικοδομητική”, ενώ στη διάρκεια των διήμερων διαβουλεύσεων οι πρόεδροι Σι και Τραμπ αντάλλαξαν απόψεις για την ανάπτυξη της σινοαμερικανικής συνεργασίας, αλλά και για τις εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Ο πρόεδρος Σι από την πλευρά του, δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ δίνει έμφαση στη σημασία που έχει η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Παράλληλα τόνισε ότι στη διάρκεια των συζητήσεων, οι δύο ηγέτες, είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον, να ενισχύσουν την προσωπική τους εμπιστοσύνη, να συμφωνήσουν σε αρκετά θέματα, αλλά και να οικοδομήσουν μία καλή σχέση συνεργασίας.

Οι δύο πλευρές, πρέπει να ενισχύσουν περισσότερο τις διμερείς σχέσεις τους, ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα, τα συμφέροντα των δύο χωρών και των λαών τους, προωθώντας ταυτόχρονα την παγκόσμια ειρήνη και ευημερία, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Σι.

“Νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στις σχέσεις μας με την Κίνα,” φέρεται να δήλωσε ο Τραμπ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Σι, προσθέτοντας ότι η σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών, είναι επίσης, “σημαντική,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ, αποδέχτηκε την πρόσκληση του προέδρου Σι, προκειμένου να επισκεφτεί επίσημα την Κίνα, μέσα στο 2017 χωρίς ωστόσο, να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ