ΚΟΣΜΟΣ

ΕΤΑ: Τερματισμός του ένοπλου αγώνα ενώ συνεχίζεται η πολιτική δράση

ΕΤΑ: Τερματισμός του ένοπλου αγώνα ενώ συνεχίζεται η πολιτική δράση
REUTERS

H ισπανική οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ τερμάτισε σήμερα έναν ένοπλο αποσχιστικό αγώνα μετά από σχεδόν μισό αιώνα, οδηγώντας τις γαλλικές αρχές στα κρησφύγετα που όπως υποστηρίζει υπάρχουν κρυμμένα όπλα, αλλά κι εκρηκτικές ύλες.

Ο ένοπλος αγώνας της ΕΤΑ για την ίδρυση ενός αυτόνομου κράτους στα βόρεια της Ισπανίας και στις νοτιοδυτικές περιοχές της Γαλλίας, στιγματίστηκε από το θάνατο περισσότερων από 850 ανθρώπων, ενώ η οργάνωση έχει κηρύξει εκεχειρία από το 2011, χωρίς ωστόσο, να έχει παραδώσει τον οπλισμό της.

Η ΕΤΑ ιδρύθηκε το 1959, δίνοντας μορφή στην οργή των Βάσκων έναντι της πολιτικής και πολιτιστικής καταπίεσης από το δικτατορικό καθεστώς του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο.

Η σημερινή παράδοση του οπλισμού της οργάνωση μέσω διαμεσολαβητών στην γαλλική πόλη Μπαγιόν, δεν τερματίζει την δράση της οργάνωσης ως πολιτική οντότητας, αλλά τερματίζει την εποχή της άσκησης πολιτικής βίας στην Δυτική Ευρώπη.

Η εξέλιξη αυτή, πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία η Σκοτία, αλλά και η ισπανική περιοχή της Καταλονίας, ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ανεξαρτησία τους, ενώ το πολιτικό κόμμα Σιν Φέιν τάσσεται υπέρ της εξόδου της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Μπατασούνα, Αρνάλντο Οτέγκι, του εκτός νόμου "πολιτικού σκέλους" της ένοπλης βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, εκτιμά ότι η παράδοση από την ΕΤΑ των όπλων της είναι ένα "ιστορικό γεγονός", μετά το οποίο θα πρέπει να διεξαχθεί "συζήτηση μεταξύ των μελών της για το μέλλον της".

"Η λέξη 'ιστορικός' χρησιμοποιείται τόσο καταχρηστικά που χάνει την αξία της. Αλλά πιστεύω ότι το γεγονός πως μια οργάνωση όπως η ΕΤΑ εξαφανίζεται ή αφοπλίζεται φέτος το 2017, είναι ιστορικό γεγονός", δήλωσε ο Οτέγκι, πρώην μέλος της ETA και ηγέτης του αυτονομιστικού κινήματος Sortu σε συνέντευξή του στο AFP.

Θα πρέπει να ζητηθεί η διάλυση της ΕΤΑ; "Πιστεύω ότι η ETA πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ των μελών της για μέλλον της. Αλλά εγώ δεν πρόκειται κάνω δημόσια έκκληση", απαντά σε αυτή τη συνέντευξη που παραχώρησε μερικές ώρες πριν από την ανακοίνωση της ETA για τον αφοπλισμό της, ο οποίος άρχισε σήμερα.

Ο 58χρονος Οτέγκι εξέτισε τον Μάρτιο του 2016 ποινή φυλάκισης εξήμισυ χρόνων για απόπειρα επανασύστασης του εκτός νόμου κόμματος Μπατασούνα. Πρόσωπο που αρνήθηκε να ζητήσει ανοιχτά "συγνώμη" από τα θύματα της ΕΤΑ στο όνομα της οργάνωσης, ήταν επίσης ένας από τους πρώτους που ήθελαν τερματισμό της βίας.

Ο Οτέγκι πέρασε σχεδόν 10 χρόνια στη φυλακή αλλά ποτέ για διάπραξη εγκλημάτων κατά ζωής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ