ΚΟΣΜΟΣ

Αγία Πετρούπολη: Ο δράστης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Ισλάμ

Αγία Πετρούπολη: Ο δράστης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Ισλάμ
reuters

Ο άνδρας που η ρωσική αστυνομία πιστεύει ότι είναι ο βομβιστής αυτοκτονίας, ο οποίος σκότωσε 14 ανθρώπους, στην επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Ισλάμ και λίγο μετά ταξίδεψε στην Τουρκία, είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δύο πρόσωπα που τον γνώριζαν.

Τα δύο αυτά πρόσωπα ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν μετά βεβαιότητας εάν αυτός ο άνδρας, ο Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ, μετέβη από την Τουρκία στην γειτονική της Συρία.

Εάν ο Τζαλίλοφ πράγματι μετέβη στη Συρία, αυτό θα συνιστούσε μια σημαντική παράλειψη εκ μέρους των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην καταγραφή και ταυτοποίηση των προσώπων που φέρονται να είχαν σχέσεις με εξτρεμιστές στη Συρία προκειμένου κατόπιν να τους απαγορεύουν την είσοδο στη Ρωσία ή να τους συλλαμβάνουν.

Η έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν βρισκόταν σε επίσκεψη στην πόλη. Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ωστόσο η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είχε απειλήσει τη Ρωσία ότι θα διαπράξει επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος ως αντίποινα για την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία και την παροχή στήριξης στον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Τζαλίλοφ, ο φερόμενος βομβιστής, γεννήθηκε το 1995 και μεγάλωσε στην πόλη Ος στο Κιργιστάν. Γύρω στο 2011 μετακόμισε στην Αγία Πετρούπολη. Απασχολήθηκε σε χαμηλόμισθες θέσεις για αρκετά χρόνια.

Ωστόσο υπάρχει ένα κενό στο βιογραφικό του, από τα τέλη του 2015 έως τις αρχές του 2017. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αρκετοί γνωστοί του είπαν ότι έχασαν τα ίχνη του.

Εμφανίστηκε εκ νέου όταν επισκέφθηκε το Ος φέτος τον Φεβρουάριο. Τον Μάρτιο επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη και νοίκιασε ένα διαμέρισμα απ’ όπου αναχώρησε την ημέρα της επίθεσης έχοντας μαζί του ένα σακίδιο και μια τσάντα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μίλησε με ανθρώπους που γνώριζαν τον Τζαλίλοφ επιχειρώντας να βάλει στη θέση τους τα κομμάτια που έλειπαν από το παζλ της ζωής του.

Η Σχέση του με την Θρησκεία

Σύμφωνα με ένα πρόσωπο από το Ος που εργάστηκε ως μάγειρας μαζί με τον Τζαλίλοφ σε εστιατόριο της Αγίας Πετρούπολης το 2014, επρόκειτο για έναν ήπιων τόνων νέο που δεν έπινε αλκοόλ και δεν έβριζε.

«Θα επιβεβαίωνα ότι ο Άκμπαρ δεν ήταν ικανός να κάνει κάτι κακό» επισήμανε αυτό το πρόσωπο που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Οι δυο τους εργάζονταν στην ίδια αλυσίδα εστιατορίων σούσι.

Κατά τη διάρκεια του 2014 ο Τζαλίλοφ ανέπτυξε ενδιαφέρον για το Ισλάμ. Προσευχόταν, πήγαινε στο τέμενος, διάβαζε το Κοράνι, άρχισε να μακραίνει τα γένια του. Ωστόσο όπως είπε η ίδια πηγή, δεν υπήρξε από μέρους του κάποια ένδειξη εξτρεμιστικής συμπεριφοράς.

Η δεύτερη πηγή, επίσης από το Ος που συνεργάστηκε με τον Τζαλίλοφ στην Αγία Πετρούπολη, σημείωσε ότι και ο ίδιος γνώριζε το ενδιαφέρον του Τζαλίλοφ για τη θρησκεία. Ο νεαρός άνδρας δεν επιχείρησε ωστόσο να προσηλυτίσει κανέναν, επισήμανε ο μάρτυρας.

Το 2015, σύμφωνα με την πρώτη πηγή, ο Τζαλίλοφ έφυγε από την Αγία Πετρούπολη. Όπως τόνισε, άκουσε από άλλους μάγειρες στο εστιατόριο ότι προτού φύγει, ο ύποπτος της επίθεσης στο μετρό είπε ότι πήγαινε στην Τουρκία.

Δήλωσε μάλιστα ότι «υπάρχουν καλές δουλειές στην Τουρκία και η κατάσταση εδώ στην Αγία Πετρούπολη δεν είναι καλή με τη δουλειά».

Και το δεύτερο πρόσωπο, που επίσης δεν θέλησε να κατονομαστεί, ανέφερε στο Reuters ότι γνώριζε από τον Τζαλίλοφ ότι πήγε στην Τουρκία. Ο νεαρός από το Κιργιστάν ταξίδεψε εκεί τον Νοέμβριο του 2015 για να συναντήσει τον θείο του που ζούσε στην Αττάλεια.

Σε επικοινωνία, ωστόσο, με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο θείος του Χασάν Κουσκάροφ απάντησε ότι ναι μεν έζησε πράγματι στην Αττάλεια ωστόσο έφυγε από εκεί τον Σεπτέμβριο του 2015 και δεν γνώριζε ότι ο ανιψιός του πήγε εκεί.

Αφότου ο Τζαλίλοφ έφυγε από την Αγία Πετρούπολη, υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ των παλιών του συναδέλφων και μεταξύ γνωστών του στο Ος, ότι εκείνος είχε πάει στη Συρία. Αυτό το επιβεβαίωσαν και οι δύο πηγές, καμία ωστόσο εξ αυτών δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα εάν πράγματι είχε ταξιδέψει εκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ