ΚΟΣΜΟΣ

Η υπερθέρμανση σκοτώνει τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας

Η υπερθέρμανση σκοτώνει τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καμία πιθανότητα να συνέλθουν δεν έχουν τα κοράλλια στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα που υπέστησαν για δεύτερη συνεχή χρονιά ένα επεισόδιο λεύκανσης εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας, όπως προειδοποιούν Αυστραλοί επιστήμονες.

Ερευνητές ανακοίνωσαν τον Μάρτιο ότι οι ύφαλοι του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος στην Αυστραλία είχαν γνωρίσει ένα πρωτοφανές επεισόδιο λεύκανσης, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν από τις αεροπορικές παρατηρήσεις της περιοχής αυτής, η οποία περιλαμβάνεται στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Unesco από το 1981.

2017 02 23T134052Z 1183729219 RC12F1992AD0 RTRMADP 3 CLIMATECHANGE CORALS

(Πηγή: REUTERS/David Gray/File Photo)

Το οικοσύστημα που εκτείνεται σε 2.300 χλμ. - το μεγαλύτερο στον κόσμο - είχε ήδη υποστεί το 2016 το σοβαρότερο επεισόδιο λεύκανσης που έχει καταγραφεί ποτέ, εξαιτίας της αύξησης των θερμοκρασιών του ωκεανού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

«Κοράλλια που έχουν ασπρίσει δεν είναι κατ’ ανάγκην νεκρά. Αλλά στο κεντρικό τμήμα (του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος), αναμένουμε πολύ μεγαλύτερες απώλειες», δήλωσε ο βιολόγος Τζέιμς Κέρι του Πανεπιστημίου James Cook, ο οποίος συντόνισε τις παρατηρήσεις από αέρος και πρόσθεσε:

Χρειάζεται τουλάχιστον μια δεκαετία για την πλήρη αποκατάσταση των κοραλλιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ